Idén márciusban az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az előző év márciusának alacsony bázisszintjét. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 16,2 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021. februárhoz képest 0,4 százalékkal nőtt - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

Viszont az éves adatok értelmezéséhez hozzátartozik, hogy Magyarországra tavaly márciusban ért el a koronavírus-járvány első hulláma, amikor sok gyár- és üzemleállás történt a fertőzés terjedése miatt, valamint óvintézkedésekből. Akkor az ipari termelés volumene 5,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a helyzet sokkal rosszabb volt, mivel a termelés 10 százalékkal csökkent. 

A mostani adatok alapján a bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, főként az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázisérték következtében. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett. 

A termelés az év első három hónapjában 4,0 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,4, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta.

A szintén csütörtökön közölt kiskereskedelmi adatok viszont azt mutatják, hogy ott éves alapon visszaesés történt.