Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2019 augusztusában a kivitel volumene 3,3, a behozatalé 2,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 60 millió euró volt, az egyenleg 122 millió euróval javult a 2018. augusztusihoz képest. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 7,8, a behozatalé 6,1 százalékkal emelkedett. 2019. január-augusztusban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 3,3 milliárd eurót tett ki, 954 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban - közölte a statisztikai hivatal.

2019. augusztusban:

 

  • A kivitel értéke 8,2 milliárd euró (2663 milliárd forint), a behozatalé 8,1 milliárd euró (2643 milliárd forint) volt.

 

2019. augusztusban az egy évvel korábbihoz képest:

 

  • Euróban kifejezve az export értéke 2,7, az importé 1,2 százalékkal nőtt.
  • A termék-külkereskedelmi egyenleg 122 millió euróval javult. (Az aktívum 23 millió euróval több az első becslésben közölt értéknél.)
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 0,6 százalékkal csökkent, kivitelben 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,2 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 1,2, a dollárral szemben 5,1 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2018. augusztusi áron számított kivitele 7,5, behozatala pedig 7,6 százalékkal emelkedett. A közúti járművek exportja közel tizedével nőtt, míg importja hasonló mértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A növekedés exportoldalon a személygépkocsik, és a gépjárműalkatrészek, míg az importoldali csökkenés a személygépkocsik forgalomváltozásával függ össze. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele több mint ötödével, behozatala pedig tizedével emelkedett. A növekedést importoldalon a vezetékes távbeszélő készülékek és alkatrészeinek, míg exportoldalon a rádióhullám elvén működő készülékeknek a forgalomváltozása eredményezte. A villamos gép, készülék és műszer kivitele és behozatala egyaránt kismértékben emelkedett. A növekedést exportban az elektromos akkumulátor és alkatrészeinek, importban pedig az elektronikus integrált áramkör forgalma befolyásolta. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportja több mint ötödével, importja pedig több mint hetedével növekedett, amit kivitelnél és behozatalnál is döntően a gázturbinák forgalomváltozása befolyásolt.

 

 

  • A feldolgozott termékek exportvolumene 2,3, importja 3,9 százalékkal mérséklődött.
  • Az energiahordozók exportvolumene 9,0 százalékkal, importvolumene 14 százalékkal nőtt. A növekedés kivitelben és behozatalban egyaránt a természetes és mesterséges gáz, valamint kivitelben még a villamos energia forgalomváltozásával magyarázható.
  • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 2,5, behozataláé pedig 3,4 százalékkal mérséklődött. A csökkenést exportban a zöldségféle és gyümölcs, importban pedig a dohány és dohányáru forgalomváltozása eredményezte.