Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem viszik el időben a zöld hulladékot és a szelektív hulladékot Nagymaroson, Fóton, Pócsmegyeren és Szigetmonostoron. A szolgáltatást végző Zöld Híd B.I.G.G. Kft. mindezt járatátcsoportosítással indokolja a lakosságnak.

"Tisztelt Lakosok! Nagymaros 1, 2 és 3-as körzeteiben a június 17-re és 18-ra tervezett zöldhulladék begyűjtése járatátcsoportosítás miatt június 19-től folyamatosan, a kapacitás függvényében történik. Fóton a június 18-ra tervezett szelektív hulladék begyűjtése járatátcsoportosítás miatt június 19-től folyamatosan, a kapacitás függvényében történik" - olvasható a hulladékgazdálkodó honlapján.

Itt folyamatosan a járatátcsoportosításról szólnak a hírek. A probléma érinti Gödöllőt, Mogyoródot, Veresegyházát és Érsekvadkertet is. A Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. önkormányzati tulajdonban lévő, az ország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodási közszolgáltatója. Kiemelt feladataik közé tartozik a Nógrádmarcali és a Kerepes, Ökörtelek-völgyi Regionális Hulladékkezelési Központok, valamint a bernecebaráti és nagymarosi telephelyek üzemeltetése, és a hulladékok minél teljesebb körű feldolgozása. Tavaly még 116 Pest és Nógrád megyei település tartozott a cég ellátási területébe, idén áprilistól viszont már csak 97 település tartozik a céghez, de még ez is közel 300 ezer embert jelent.

Beütött a munkaerőhiány

A Napi.hu úgy értesült a cég működésére rálátó önkormányzati forrásból, hogy a társaság jelentős munkaerőhiánnyal küzd. A beszámolója szerint mintegy 300 alkalmazottja van a cégnek, tavaly 3 milliárd forintos árbevétel mellett 285 millió forintos veszteséget halmoztak fel. Ez több, mint a budapesti Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vesztesége, amely 32,7 milliárd forintos forgalom mellett 253 millió forintos negatív adózott eredménnyel zárt 2018-ban.

Ott még nem tartunk, mint tavaly októberben, amikor a Zöld Híd bejelentette, nem viszi el a szemetet 116 településről, mert mert nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét a NHKV-tól. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pedig október 31-én jelentette be, hogy visszavonásig a hulladék elszállítása szükségellátás keretében történik, tehát már nyolc hónapja a katasztrófavédelem finanszírozza a szolgáltatást, az állami kukaholding pedig máig nem adta vissza a cég megfelelőségi engedélyét.

Máshol is vannak gondok

A Napi.hu által megnézett hulladékgazdálkodási közszolgáltatók közül még a Polgárdi központú Vertikál Zrt., a szekszárdi Alisca Terra Kft. és a győri társaság zárt veszteséggel. Szintén jelentős veszteséget termelt a főleg a pilisi településeken tevékenykedő Zöld Bicske Kft., amelynek a bevétele már az egymilliárd forintot sem érte le 2018-ban, ellenben a vesztesége 250 millió forint lett. Ugyanakkor több megyeszékhelyen - Zalaegerszeg, Kaposvár, Székesfehérvár - sikerült nyereségben tartani a hulladékgazdálkodó cégeket.

Az országban jelenleg minden településen megoldott a hulladékszállítás mind a vegyes, mind a szelektív, mind a zöldhulladék tekintetében. Az informatikai átállás is a végéhez ért, és a 2019 első negyedéves számlákat már rendben megkapják az ügyfelek - közölte korábban a Napi.hu-val a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV). A kukaholding sokadszorra is megismételte: a vállalat célja a szemétszállítás, hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése és a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése. Az állami társaság tavalyi mérlege még nem ismert, de 2017-ben 86 milliárd forintos bevétel mellett 3,6 milliárd forintos veszteséget sikerült összehozni.