Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Novemberben Pest megye északi részén és Nógrád megye nagy részén mondta fel a szemétszállítást a Zöld Híd Nonprofit Kft. arra hivatkozva, hogy nem kapja meg a működéséhez szükséges forrásokat a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től, amely helyette szedi a szemétdíjakat. Akkor a katasztrófavédelem vette át az érintett településeken a szolgáltatói feladatokat, de a Népszava csütörtöki cikke szerint ennél jóval nagyobb, országos méretű lehet a probléma.

A központi kukaholding honlapján fent lévő beszámolók alapján ugyanis rossz anyagi helyzetben van a 28 hazai szolgáltatóból 24. Szinte mindegyik területi hulladékszállító eredménye nulla körüli, a hitelállomány pedig rendre a saját tőkénél jóval nagyobb. A szolgáltatók összesített hitelállománya csaknem 50 milliárd forint.

Jó példa a csőd széli helyzetre, hogy az ÉBH Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. saját tőkéje mínusz félmilliárd forint, míg a kötelezettségek több mint 2 milliárdra rúgnak. Hiába kértek a központi holdingtól a működéshez szükséges mennyiségű forrást, nem kaptak annyit. A vonzáskörzetük pedig elég nagy: idetartozik Veszprém, Ajka, Balatonfüred, Balatonalmádi, Tapolca és Pápa is.

De nehéz helyzetben van a több mint 3 milliárdos forgalmú Dareh Bázis Nzrt. is, amelynél a 2 milliárdos kötelezettségállomány mellett alig 5 millió forintnyi saját tőkéjük van.