Miután az időjárás miatt idén jobban torlódnak a munkák a szőlőkben, már az év eddig eltelt részében a szokásosnál 25-30 százalékkal több alkalmi munkásra volt szükség, különösen a jelentős károkat szenvedett ültetvényeken − mondták el a lapunk által megkérdezett termelők. A szürethez várhatóan még több munkáskéz kell majd, hiszen a szőlőt, például a jégverés miatt, válogatni kell. Akad olyan termelő, aki a tavalyinál csaknem 50 százalékkal több, mintegy 150 alkalmi munkást kíván felvenni a szüretre, amelyet a termés megmentése miatt néhány nap alatt kell befejezni.

A munkanélküli-ellátási szabályok szigorítása szinte minden borvidékén növeli a munkaerő-kínálatot, de nagy a fluktuáció. Az egyik nagy észak-magyarországi szőlőtermelő vállalkozás neve elhallgatását kérő vezető beosztású munkatársa elmondta: bár a térségben sok az állástalan, a közelmúltban kénytelen voltak ukrán és román munkaerőt toborozni, mert a helyiek csaknem 40 százaléka az első fizetés után nem jelent meg többé.

Az alkalmi foglalkoztatás adminisztrációs terhei ugyan csökkentek, de néhány napra továbbra is rendkívül nehéz ütőképes csapatot kiállítani − számolt be Virágh Zoltán csopaki termelő. Akad, aki kizárólag feketén szeretne dolgozni, különben nem kap ellátást. Ha valahol így nem veszik fel, elmegy máshova. A jelentkezők tekintélyes részével nem lehet mit kezdeni − tette hozzá a szakember −, az még a jobbik eset, ha néhány nap után eltűnnek, de kárt nem okoztak. Az is tény viszont, hogy már van egy olyan, döntően kvalifikált munkát végző emberekből álló brigádjuk, amelynek tagjai szabadságot vesznek ki, ha szükség van rájuk.

A Sopron környéki termelők az ország keleti feléből toboroznak munkaerőt a szüretre, miután a térségbeli alkalmi munkások jelentős része Ausztriába megy. Az osztrák munkaerőpiac megnyitása óta tovább romlott a helyzet − figyelmeztetett Tóth László fertőrákosi termelő, a helyi hegyközség elöljárója. A távolból érkezőknek szállást és ellátást is kell biztosítani, ami tovább növeli a költségeket.