A polarizált fényterápia első "fecskéje", a Bioptron lámpa ma minden második családban megtalálható, ami azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedekben több százezer darabot értékesítettek belőlük. Az ebből származó profit kizárólag a Zepter multinacionális cégnél csapódott le. Az új fejlesztés, az egész testfelületre ható Sensolite hatásában és alkalmazásában is új dimenziót jelent.

Mindkét termék feltalálója Fenyő Márta fizikus. A Sensolite fénykibocsátó rendszerének technológiai alapjait 2004-es keltezésű oltalom védi, a fényágy prototípusa 2008. novemberében készült el, a nagyközönség pedig  2009. júniusában találkozhatott először ezzel, az első Sensolite Gyógycentrum megnyitásakor. Külső megjelenésre a szolárium ágyhoz hasonló berendezés alkalmazási területe roppant széles, a sportsérülésektől az immunerősítésig ível.

Óriási volt a siker, és persze a kereslet is a szolgáltatásra az első gyógycentrumok megnyitásakor. Így nem csoda, ha a bevezetést követően sorra jelentkeztek  vállalkozók és alakultak a Sensolite gyógycentrumok országszerte. Az azóta folyamatosan születő tapasztalatok és a gyakorlati eredmények igazolták a terápia - korábban  csak remélt - hatékonyságát. Az elmúlt három évben több tízezren tapasztalhatták meg a polarizált fényterápia jótékony hatásait.

A rövidesen beinduló külföldi értékesítés első célpontja a szomszédos Románia, továbbá Nigéria és az Egyesült Államok. Ez utóbbiban - pontosabban Los Angelesben - még az év vége előtt nyílik meg az első Sensolite szalon. A Magyarországon készülő berendezés nem olcsó, általában egy szalonban kettő, vagy három darab működik, ezért tömeges elterjedésére most sem lehet számítani.

Fenyő Márta a Napi.hu kérdésére elmondta, hogy bízik az új lendületet kapott Sensolite most induló értékesítési kampányában, mert a fényterápiás módszer az egészséges életmód kiegészítőjeként jelentősen javíthatja az emberek életminőségét.

Mint a Rubik-kocka

A Bioptron - vagy korábbi nevén Evolite - lámpa karrierje sokban hasonlít a Rubik-kockához. A speciális lámpát Fenyő Márta a múlt század nyolcvanas éveiben fejlesztette ki. A találmány teljes világra szóló gyártási és értékesítési jogait a Licencia Külkereskedelmi Vállalat értékesítette egy Bioptron AG. nevezetű svájci cégnek. Ezt a céget a licenc jogokkal és a Bioptron gyógylámpa gyártásával egyetemben a '90-es évek első felében felvásárolta a Zepter, multinacionális cég, amely azóta is hatalmas haszonnal értékesíti világszerte a berendezést. Csak Magyarországon hétszázezer darabot adtak el, ám ennek profitja kizárólagosan a Zepternél csapódott le.