A magyar kormány júliustól a tranzakciós illetéket az értékpapírok vételére is kiterjeszti, valamint az illeték eddig hatezer forintos maximuma tízezer forintra emelkedik. A pénzügyi szolgáltatóknak a pénzügyi eszköz ügyfélszámlára vagy saját számlára történő megvétele után kell majd befizetnie ezt a terhet az állami költségvetésbe.

Az Index megkérdezte Ruszin Zsoltot, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnökét, hogy szerinte mennyi az esélye annak, hogy a bankok a tranzakciós illeték emeléséből fakadó többletköltségüket díjemelések formájában átterhelik a lakosságra és a vállalkozásokra.

A válasz szerint a korábbiaknál sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a kormány valamilyen módon megtorol egy esetleges költségáthárítást. Az ország vezetése Ruszin szerinte elég leleményes ahhoz, hogy továbbterhelés esetén további adót vessen ki a pénzügyi szektorra, ha a pénzintézetek ezt tennék. 

A szakértő szerint ugyanakkor a különadók adhoc bevezetése kiszámíthatatlanná teszi a vállalatok gazdálkodási környezetét, ezért jelentős cégek, értékpapír-kereskedők és talán kisebb biztosítók is faképnél hagyhatják Magyarországot.