Ezúttal Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közérdekű adatigénylésére árulta el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy összesen 16 863 darab lélegeztetőgépet vett valamivel több mint 300 milliárd forintért - írta az EP-képviselő Facebook-bejegyzésére hivatkozva a 444.hu.

Két kínai cégtől vettünk olyan eszközöket (418 darabot), amik csak non invazív (maszkos, nem a légcsőbe vezetett tubosos) lélegeztetésre alkalmasak. Tavasszal az volt a szakmai álláspont, hogy ezek nem alkalmasak a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek ellátására (másra azért lehet használni ezeket) - írja a lap a cikkében.

Tavasszal 2000 darabos eszközpark állt itthon rendelkezésre, végül szakemberek számításai alapján Orbán Viktor miniszterelnök 8000 darabos kapacitás kiépítését tartotta szükségesnek, hogy a legszélsőségesebb esetben se maradjon ellátatlan senki eszközhiány miatt. A külügy a járvány csúcsán, magas áron vett több mint 16 ezer lélegeztetőt, az állami kórházellátó pedig további közel 2500-at (fele olyan átlagáron, mint a külügy).

Jelenleg 82 koronás beteg van lélegeztetőgépen.

Egészségügyi személyzet ugyanakkor nincs elegendő a gépekhez. Becslések szerint maximum 3000 intenzíven fekvő beteget tud ellátni egyszerre a magyar egészségügy a jelenlegi személyzettel - írta a 444.hu.