Esedékessé vált a Kun-Mediátor ügy vádlottjával szemben elrendelt bűnügyi felügyelet indokoltságának felülvizsgálata, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a kényszerintézkedés további fenntartására tett indítványt - írja a főügyészség közleményében.

D. Sándorné tavaly decemberig volt letartóztatásban, börtönben, azóta bűnügyi felügyeletben, azaz házi őrizetben van. A Kun-Mediátor volt vezetőjének ügyében az eredeti tervek szerint 2018 őszére kellett volna elsőfokú ítéletet hozni.

Többmilliárdos a kár

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség többek között különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat ellen, több mint 760 személyt károsított meg. Volt olyan sértett, akit több mint 1 milliárd forinttal károsodott, de sokan voltak olyanok is, akik több tíz millió forintot veszítettek a vádlottal kötött "üzleti befektetés" miatt - írja a főügyészség.

Másfél évig bujkált Belize-ben

D. Sándorné a gyanúsítotti kihallgatását megelőzően külföldre távozott és ott közel másfél évig elrejtőzött; a kézre kerítésére a belize-i hatóságok közreműködésével került sor. Elítélése esetén hosszú időtartamú büntetéssel kell számolnia.

Három év után ki kellett engedni

Marcsika 2016. december 16-ától volt letartóztatásban. Mivel annak tartama elérte a törvényi maximumot, az ügyben első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék 2019. december 10-én arról döntött, hogy a letartóztatás megszűnésétől az asszony bűnügyi felügyeletét rendeli el a mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazása mellett. A vádlottal szemben alkalmazott kényszerintézkedés indokoltságának felülvizsgálata ismételten esedékessé vált - írja a főügyészség.

Marad házi őrizetben?

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az eljárási cselekményen történő jelenlét biztosítása, a szökés, elrejtőzés valamint a bűnismétlés veszélyének kiküszöbölése érdekében a vádlott bűnügyi felügyeletének változatlan magatartási szabályok mellett történő további fenntartását indítványozta. A kényszerintézkedés felülvizsgálatáról az arra hatáskörrel rendelkező Szegedi Ítélőtábla fog dönteni - olvasható a közleményben.