A Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva a Kúria úgy döntött, hogy ez a kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására, márpedig bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az Alaptörvény módosítása válna szükségessé - írja a TASZ Facebook-bejegyzésében.

A Kúria kimondta, hogy nem lehet általánosan elvonni a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére, mert ezzel alapvető jogaik gyakorlásától fosztanák meg őket. A gyermekeknek is joguk van az önrendelkezéshez és a testi integritásukhoz, a kezelés igénybe vételéről szóló döntés meghozatalának általános – az életkortól és döntési képességtől független – tiltása pedig az önrendelkezési jog lényegét vonná el.

A másik oldalról viszont a kormány népszavazási kérdésének hitelesítését épp az Alaptörvény legutóbbi, kilencedik módosítása lehetetleníti el: ha az igenek kerülnének többségbe, az Alaptörvényben deklarált „születési nem szerinti önazonosságot” sértené a népszavazás eredménye.

A népszavazási kérdés hitelesítése ellen irányuló felülvizsgálati eljárásban a TASZ az I-III. rendű kérelmezőket képviselte. A másik négy népszavazási kérdésről még nem döntött a Kúria, a jogvédők bíznak abban, hogy ezekben is a polgárok egyenlő emberi méltóságát előtérbe helyező döntés születik - olvasható a szervezet közleményében.