Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tovább folytatódik a lakáspiac szárnyalása Magyarországon, márciusban az elmúlt 10 évben először lépte át az adásvételek száma a 15 ezret. A Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése szerint 15 630 tranzakcióra került sor, ami több mint 40 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet, de még az idén februárban mért korábbi csúcsot is több mint 7 százalékkal túlszárnyalta. A DH úgy kalkulál, hogy a 2021.  első negyedévét így több mint 41 ezer adásvétellel zárta a piac, ami szintén évtizedes csúcs: az elmúlt 10 év legerősebb első negyedéveként tartják eztán számon.

A DH elemzői szerint az aktív piacot és a továbbra is erős keresletet, a nemzetközileg is tapasztalható koronavírus-járvány okozta lakhatási igények változása miatti többlettranzakciók és hazai környezetben az erre ráerősítő otthonteremtési támogatások okozzák. Ez a piaci trend éves szinten akár kétszámjegyű árnövekedést is okozhat az ingatlanoknál. Az ingatlanpiaci cégnél úgy látják, hogy emellett nő a jelzáloghitel piac is; itt a 93 milliárd forintos piaci volument jeleztek előre, ami szintén csúcsot jelent Magyarországon.

A jegybank adatai szerint a 90 milliárd forint feletti piac tavaly szeptemberben alakult ki, akkor 92,46 milliárd forint jelzálogcélú lakáshitelt nyújtottak a háztartások számára a pénzintézetek, idén márciusban az előrejelzés alapján ez a csúcs meg fog dőlni - közölte a Duna House, amely kiemelkedően erős második negyedévre számít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!