Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormánylap Magyar Nemzet hétfőn a budapesti Fidesz Facebook-oldalára hivatkozva arról írt, hogy a Közbeszerzési Hatóság (KH) tartalmi hibák miatt visszadobta a BKK Lánchíd felújítására szóló közbeszerzési felhívását, így szerintük több mint fél év késlekedés után sem sikerült szabályos tartalmú közbeszerzést kiírni a főváros vezetésének.

A Fidesz és a lap azt nem tette hozzá, hogy a KH jogszabályi feladata a hirdetményellenőrzés, és rendszeresen módosítást kérnek az ajánlatkérőktől, és azt sem részletezték, hogy mik azok a tartalmi hibák, amelyek nem feleltek meg a Lánchíd közbeszerzési dokumentumával kapcsolatban a KH-nak.

Az ügyre Karácsony Gergely főpolgármester szintén Facebook-bejegyzésben reagált kedden.

A főváros versenyt akar az induló cégek között

"A BKK igazgatósága körülbelül 10 napja, a jogszabályi határidőket betartva, alapos mérnöki és jogi előkészítés után elfogadta a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását. A kiírás azt hivatott szolgálni, hogy lehetőséget adjon a legnagyobb mértékű átlátható versenyre, minél több alkalmas kivitelező pályázására" - olvasható a főpolgármester posztjában.

"A közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor tud megjelenni, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja. A hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését. Miért van ennek jelentősége? Mert hát az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Ez a korlátozás alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét. A döntéssel nem értünk egyet, az eredeti kiírást jogilag is megalapozottnak tartjuk. Mégis, a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba. Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja" - írja Karácsony Gergely.

A kormány nem adott pénzt

A főpolgármester a bejegyzésében arról is ír, hogy a kormány februárban ugyan megígérte, de még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Lánchídra szánt állami forrásról (ami korábbi közlés szerint 6 milliárd forint lenne).

A Lánchíd nemzeti kincs, felújítása nemzeti érdek, ennek jegyében tesszük a dolgunkat. Sok különbség van az előző és a mostani városvezetés között, az például, hogy ők nem újították fel a Lánchidat, mi pedig felújítjuk

- írta Karácsony Gergely.

A BKK július 24-i közleménye szerint eredményes közbeszerzési eljárás esetén a hídrekonstrukció 2021 tavaszán indulhat és 2023-ra fejeződhet be. A rekonstrukció kizárólag a híd felújítását tartalmazza, amit a fővárosi önkormányzat saját forrásból, részben hitelből, valamint a kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza.