Tapintható a feszültség a bankpiacon, még mindenki csak tapogatózik, hogy mit is jelenthet a Brexit - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. A brit népszavazás kimenetele miatt nagyot estek azoknak a bankoknak a részvényei, amelyeknek tőkehiánnyal küszködnek. Az Erste-csoport tőkemegfelelési mutatója 17,6 százalék, ezért nincs ilyen gondja.

A bank menedzsmentje azt tervezte, hogy 2016 végére nyereséges lesz a pénzintézet, ám most úgy néz ki, hogy ezt a célt, már az első félévben elérik. A bank 15-15 százalékos részesedését az eladó és a vevők szerint is korrekt áron - a könyv szerinti érték 1,1-szeresén - adták el el a magyar államnak, illetve az EBRD-nek.

A vezérigazgató szerint az Erstének, amely Magyarország egyik legnagyobb befektetési vállalkozása ott kell lennie a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) stratégiájának kidolgozásánál. Erre is jó, hogy a bank 2,32 százalékos tulajdont vásárolt a BÉT-ben.

A tőzsdére ugyanakkor nem kívánnak belépni, sőt remélhetően hamarosan osztalékot is fizetnek a tulajdonosaiknak. Ha nem is jövőre, de a hosszú távú terveik között ez a cél is szerepel.