Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető volt miniszter és egykori államtitkára, Csepreghy Nándor kiadásában jelent meg a Nincs több pezsgő - Churchill és a pénz című könyv, amelynek szerzője a brit David Lough, a fordítója Szomor Erika.

Lough befektetési és adóügyi tanácsadóként jól ismeri a pénzpiacok világát, nagyszabású művében - amely 528 oldalas, a teljes fogyasztói ára 5999 forint - részletesen elemzi Churchill viszonyát a pénzhez, és végigköveti pénzügyi tevékenységének hatását a politikájára.

"Vajon egy politikus miért vállal szerepet a legújabb, sajátos szempontú Churchill-életrajz kiadásában? Különösen akkor, ha olyan nemzet fia, amellyel szemben a könyv főszereplőjének múlhatatlan adóssága van, hiszen felelősség terheli, amiért az angolszász bombázók - hadászati szempontból már aligha indokolható módon - 1944-ben földig rombolták Budapestet" - teszi fel a kérdés Lázár János, a könyv előszavában.

"Magyarként talán nincs okom szobrot állítani Churchillnek. (Igaz, európaiként annál több okom van megvédeni emlékműveit a szobordöntőktől.) Politikusként, közszereplőként ugyanakkor jó okom van arra, hogy ezt a könyvet ajánlott olvasmányként tegyem le a polgárok és a választott képviselőik asztalára."

Lapjairól kiderül ugyanis, amit a pályám során magam is fölismertem: a közügyek intézőinek cselekvési szabadságát alapvetően határozza meg anyagi függésük vagy függetlenségük.

E könyv legizgalmasabb fejezetei épp erről szólnak.

- írta Lázár János.