A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Ebben a sokszor vágyálmokat kergető fejlesztőkön kívül jelentős része van a gazdasági válságnak. Az utóbbi nem csupán a további beruházások elé gördített akadályt, hanem a golfturizmust is megviselte. (Az elmúlt években a már működő pályák döntő többségén nemcsak a hazai, a külföldi vendégek száma is csökkent.)

2008 második felében a finanszírozó bankok elzárták a pénzcsapot, egyrészt mert hosszú távon, minimum 20-25 év alatt megtérülő beruházásokról volt szó, másrészt szinte mindegyik program különböző ingatlanfejlesztésekre, szálloda-, lakópark- és fürdőépítésre, illetve ház- és telekértékesítésre alapozódott. Ilyen okok miatt jutott többek között a felszámolás sorsára az a svéd tulajdonban lévő Hungarian Golf Development Kft., amely a Fejér megyei Csákberény határában egy közel 170 hektáros területen Közép-Európa első 26 lyukú pályáját kívánta felépíteni. Az akkor több mint 10 milliárd forintos program keretében nemcsak gyakorló- és versenypálya, hanem két négycsillagos szálloda, üzletközpont és teniszpályák, valamint 257 lakás is épült volna.

A Balaton-ring építéséhez kapcsolódva a spanyol Sedesa-csoport is álmodott egy golfpályát és egy hozzá kapcsolódó hatalmas üdülőkomplexumot Sávoly határába, ám pénzügyi gondok miatt az egész program kútba esett. Jelenleg a hatalmas területen próbál túladni a felszámoló. Nem épült 12 lyukú pálya Bicskén sem, míg a CIB Bank három olyan fejlesztésbe szállt be − Gödön, Óbudán és Bükön −, amelyek esetében egyik vállalkozás sem tudta kitermelni a beruházásra felvett hiteleket.

A felszámoló Invest Almanach Kft. legutóbb már csak 1,3 milliárd forintért hirdette meg a gödi Pólus Palace Vendéglátó, Szabadidő, Sport, Szolgáltató Zrt. vagyonelemeit. Ezek között ötcsillagos szálloda, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas 18 lyukú golfpálya, valamint egy sport- és szabadidőközpont is van. (Az ingatlankomplexumot korábban még 3 milliárd forintért próbálták meg eladni.) Az 1998-ban, Pólus Péter által alapított Pólus Palace Kft. a 90-es évek végén egy Göd határában lévő több mint 70 hektáros területen kezdett hozzá a többmilliárdos beruházás megvalósításához. 2005 elején a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2,5 milliárd forinttal szállt be az üzletbe, s ezzel 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban.

A luxushotel ugyanebben az évben végül a CIB Bank 5,6 millió eurós hitelének segítségével készült el. (Ezzel egy időben a kft. részvénytársasággá alakult.) A trópusokat idéző szálloda, illetve a komplexum 2007-ben még 1 milliárd forint árbevételt produkált, ám a következő esztendőben már csak 522 milliót. Mind több beszállítónak tartoztak, de arra is volt példa, hogy a dolgozókat sem tudták időben kifizetni. 2008 januárjában az APEH végrehajtási eljárást kezdeményezett a cég ellen. A Pólus Palace 2009 decemberében kénytelen volt csődvédelmet kérni, ám a hitelezőkkel folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre. Az ország egyik legelegánsabb golfklubjára 2010 márciusában lakat került, sőt az üzemeltető cég 100 millió forintot meghaladó adótartozása miatt már az APEH "feketelistáján" is szerepelt.

A társaság végül 2010 decemberében jutott a felszámolás sorsára. (Ugyanekkor két másik Pólus-cég, az Iconbuild és a Sundance Kft. ellen is felszámolási eljárás kezdődött.) A CIB 1,7 milliárdos követelése miatt élni akart elővásárlási jogával, ám a felszámoló ezt megtorpedózta. Ezt követően a felek bíróságra vitték az ügyet. A Pólus Palace egyébként két banknak, számos hitelezőnek, sőt a gödi önkormányzatnak is tartozik. A helyhatóság többek között termálvizet biztosított a szállodának.

Az ugyancsak 18 lyukú bükfürdői golfpályát még a 90-es évek elején kezdték el építeni. A kezdetben Palotás János nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás tulajdonosai között ott volt a Princz Gábor vezette Postabank is. A létesítmény 2000 decemberében a Projekt Menedzsment Kft. tulajdonába került, amely hitelből hotelt és villaparkot épített hozzá. Az előbbi 2003-ban, míg az utóbbi 2005-ben készült el. Két évvel később a teljes komplexum annak szállodaüzemeltetéssel foglalkozó Taverna-csoportja révén 12 milliárd forintért a Dare-csoporthoz került. 2010-ben a létesítményt üzemeltető Hungaria Golf Kft. az egyre nagyobb finanszírozási gondok miatt fizetésképtelenné vált, ezért kénytelen volt csődöt jelenteni. A cég nem sokkal később a felszámolás sorsára jutott.

A 10 milliárdos hitel fedezetéül szolgáló, jelzáloggal terhelt ingatlanegyüttes − közte az ország első, mindmáig talán leghíresebb, nemzetközi minősítésű golfpályája, a Birdland Golf & Country Club − a CIB Bank tulajdonába került. A hotel és a villapark nem volt része a felszámolási vagyonnak, a két létesítményt a pénzintézet már 2011 elején bérbe adta a szállodaüzemeltető Accent Hotel Management Kft.-nek, amely ebben az időben már több, a bankcsoporthoz tartozó szállodát is működtetett. A golfpályát 2011 tavaszán a felszámoló 1 milliárd forintért hirdette meg, ám nem sokkal később a pályázatot felfüggesztették. A nyár végére kiderült, a pálya értékesítésétől is elállt a bank és azt az Accent érdekeltségi körébe tartozó Hotel Golf Kft.-nek adta bérbe.