Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hamisítványok forgalmazásáról a gyógyszer hazai gyártója és forgalmazója tájékoztatta a Nébihet. A termék dobozán 0204E1 gyártási szám és "2019 04" lejárati idő szerepel, ilyen azonosítókkal azonban a cég nem gyártott készítményt. Főként a keleti országrészben (Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben) árusították nem engedélyezett kiszerelésben, román nyelvű csomagolásban a Neostomosan csomagokat.

A szert a kutyák külső élősködőinek irtására használják, például rüh, bolha, kullancs elleni kezelésre. Az állatokban vagy a testükön használt gyógyszert vagy biocid terméket Magyarországon forgalomba hozni, forgalmazni, illetve felhasználni kizárólag engedélyezési eljárást követően, forgalomba hozatali engedéllyel szabad. Az engedélyezett készítmények címkéjén, vagy külső csomagolásán minden esetben szerepel a forgalomba hozatali engedély száma. A nem engedélyezett készítmények forgalmazása szigorú büntetést von maga után. A hatóság arra is figyelmeztet, hogy a szer árthat az állatoknak, egészségükre és életükre is veszélyes lehet.

A hamis készítmény forgalmazásának pontos helye egyelőre nem ismert. A Nébih az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, valamint azt kérik, hogy a felhasználók ellenőrizzék a meglévő készítményeiket. A hivatal kéri, hogy, ha valaki hamis készítményt talál, vagy annak forgalmazását tapasztalja, jelezze a hivatal zöldszámán (06-80/263-244).

A Nébih nemcsak az embereknek szánt táplálékokat és készítményeket ellenőrzi. 2015 januárjában például az állateleségeket vizsgálták meg. Akkor a száraz kutyatápoknál csak kisebb - főleg jelölési - hibákat találtak.