Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke szerint a társaság már a múlt hónapba megkezdte az elbocsátásokat: akkor mintegy 50 dolgozót küldtek el, többnyire olyanokat, akiknek lejárt a próbaideje, illetve a határozott idejű szerződéssel rendelkezőknek nem hosszabbították meg a kontraktusát. Az 50 fő körüli létszámcsökkentést a társaság áprilisban megismételte.

Az érdekképviseleti vezető szerint a társaság az elkövetkező hónapokban is folytatni fogja ezt a gyakorlatot - ugyanis ezáltal a csoportos létszámcsökkentéssel járó kötelezettségeket meg tudja kerülni.

A Hankook szerint azonban nem igaz az állítás. Közleményükben a következőket írták: társaságunk a koronavírus miatt kialakult helyzetben is arra törekszik, hogy hosszútávú munkahelyet tudjon biztosítani munkavállalóinak. A vállalat vezetősége nem hajtott végre és - a jelenlegi körülmények között - nem is tervez sem létszámleépítést, sem termelésátalakítást a koronavírus miatt, sem pedig bármely más egyéb okból kifolyólag.

A vállalat az ideiglenes leállás alatt is biztosított jövedelmet munkavállalói számára, a dolgozók fizetett szabadságon voltak. A termelés április 14-én a megrendeléseknek megfelelően rendes kapacitással újraindult, és minden alkalmazott a rendes ütemterv szerint dolgozik. A Hankook Tire jelenleg vizsgálja a kormány által kínált bértámogatási csomag hatékony felhasználási lehetőségeit, amennyiben a jelenlegi helyzet meghosszabbodik.

A vállalat lehetőséget biztosít az otthoni munkára mindazoknak, akiknek a munkaköre ezt lehetővé teszi (irodai dolgozók). Azon dolgozóknak, akiknek a gyermekek felügyelete miatt otthon kell maradniuk, de a távmunka nem lehetséges (általában a termelésben dolgozók), a Hankook erre az időszakra az alapbérük 50 százalékát fizeti támogatásként - eddig 52 dolgozó élt ezzel a lehetőséggel.