Több hónapos procedúra után végül eredménytelenné nyilvánította az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a mentésirányítási rendszerének megvalósítására és bevezetésére kiírt közbeszerzési eljárást. Az indoklás szerint azért nem választottak nyertest, mivel az összességében legelőnyösebb ajánlatot benyújtó nem tett az OMSZ rendelkezésére álló anyagi fedezet mértékére tekintettel megfelelő ajánlatot. A keret nettó 2,269 milliárd forint volt, míg ajánlattevő nettó 2,328 milliárd forintot kért.

A különbség, 59 millió forint, annak fényében nem tűnik soknak, hogy a pályázok az első körben még 5-7 milliárdos ajánlatot tettek, amit a tárgyalások során jelentősen csökkentettek, s ezzel párhuzamosan esetenként a tartalmon is módosítottak. Lapunk korábbi információi szerint a legdrágább, hétmilliárd forint körüli ajánlatot a Siemens megoldását szállító Enterprise és a Bull konzorciuma nyújtotta be, később azonban 4,6 milliárdra csökkentette az összeget, ami így is csaknem duplája az OMSZ elvárásának.

Az OMSZ most arról tájékoztatta a Napi Gazdaság Online-t, hogy a közbeszerzésen a Getronics, az Invitel, a T-systems és a Bull-Enterprise konzorcium tett érvényes ajánlatot, s közülük - szakmai szempontból és árajánlat tekintetében - a legelőnyösebb ajánlatot az Invitel nyújtotta be. Az ajánlat összege azonban meghaladta az OMSZ rendelkezésére álló forrásokat - tudtuk meg a Mentőszolgálat kommunikációs osztályától.

Új közbeszerzést írnak ki

A szervezet a fejlesztés megvalósítására új közbeszerzést bonyolít le, ennek kiírása folyamatban van. Az uniós támogatás felhasználásának határidejét így valószínűleg meg kell hosszabbíttatni, hogy a megvalósításra és az elszámolásra 2013 végéig sor kerüljön. (A most eredménytelennek nyilvánított, még március végén kiírt tender szerint a szerződés teljesítésének határideje 2012. december 31. lett volna.)

Az OMSZ mentésirányítási rendszerének fejlesztése - a vállalatirányítási rendszer fejlesztésével együtt - két európai uniós program, a Társadalmi infrastruktúra operatív program keretében meghirdetett Mentésirányítási rendszer fejlesztése című kiemelt projekt (Kódszám: TIOP-2.3.4/09/2) és a Közép-Magyarországi operatív programban meghirdetett Közép-Magyarországi régió egészségügyi informatikájának fejlesztése című kiemelt projekt (KMOP-2009-4.3.3/B) keretében valósul meg. A mentésirányítás és a vállalatirányítás fejlesztésére összesen bruttó 4,1 milliárd forint (3,5 milliárd, illetve 591 millió forint) áll rendelkezésre, amelynek forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar költségvetés finanszírozása biztosítja - áll az OMSZ honlapján.

A mentésirányítási rendszer fejlesztésének elsődleges célja, hogy a sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés jelenlegi egyenlőtlenségeit csökkentésék, a helytől és időtől függetlenül, egységesen magas színvonalú szolgáltatást biztosítsanak a rászorulóknak. További cél a 15 percen belüli helyszínre érkezés arányának legalább 7 százalékos javítása. A kiemelt projektek végcélja (más fejlesztésekkel megvalósításával együtt) a 15 percen belüli helyszínre érkezés arányának 90 százalék fölé emelése - olvasható az OMSZ honlapján.

Nyáron drágábban szerződtek

A projekt keretében az OMSZ vállalatirányítási rendszerét is fejlesztik, hogy működése átláthatóbbá és költséghatékonyabbá váljon. Az integrált vállalatirányítási rendszer megvalósítására és bevezetésérére sikerült az OMSZ-nak vállalkozót választania. A szervezet közbeszerzési tájékoztatója szerint az eljárást négy pályázó közül a közös ajánlatot benyújtó IQSYS Zrt. és T-Systems Magyarország Zrt. nyerte meg idén augusztusban - az előzetesen becsült nettó 333,5 millió forint helyett nettó 359 millió forintos árajánlattal. A nyílt eljárást áprilisban írták ki, ezen a nyertesen kívül ajánlatot tett a CompuTREND 2000 Kft., az Aquis Informatikai Zrt. és a szegedi székhelyű IKRON Fejlesztő és Szolgáltató Kft.

Az OMSZ rendszerét az elképzelések szerint integrálják az egységes európai segélyhívószámra (112-es segélyhívó) épülő Egységes Segélyhívó Rendszerbe (ESR), amely a magyarországi készenléti szervek segélyhívásait fogadja. Az ötmilliárd forint, uniós támogatású ESR-projekt keretében a segélykérések előszűrésére alkalmas hívásfogadó központot és az azt támogató informatikai rendszert hozzák létre, valamint fejlesztik a Belügyminisztériumhoz tartozó rendőrségi és katasztrófavédelmi (tűzoltósági) tevékenység-irányítási rendszereket. Az ESR-rel olyan informatikai rendszer valósul meg, amely lehetővé teszi a segélykérések fogadásától a készenléti szervek által indított intézkedések lezárásig tartó folyamat minden szükséges információjának elektronikus adatcseréjét.

Az OMSZ értékelési részszempontjai a közbeszerzésen
A rendszer összköltsége (nettó ajánlati ár)Súlyszám* 60
- A rendszer bevezetési költsége
- A rendszer szoftver követési és rendszer támogatási költsége az első 2 évre
Az ajánlott megoldás műszaki értéke, minősége és funkcionális követelményeknek való megfeleléseSúlyszám 40
- Követelmények teljesítésének mértéke, az ajánlott megoldás műszaki értéke
- Az integráció koncepciójának műszaki értéke
- A rendszerrel szemben támasztott paraméterezési és beállítási követelmények teljesítésének mértéke, műszaki tartalma és minősége
- A javasolt kiépítési koncepció műszaki értéke, minősége és követelményeknek való megfelelése
- Követési és támogatási szolgáltatásokra bemutatott koncepció kidolgozottsága és teljes körűsége
Forrás: TED, *szorzószám