Sosem ért ennyit Mészáros Lőrinc csoportja, de ez idén csak a második helyre lett elég a magyarországi családi vállalkozások listáján - derül ki a Forbes rangsorából. Nagyjából 2600 milliárd forintot ér összesen a gazdasági lap listáján szereplő huszonöt legértékesebb magyar családi vállalat.

Legtöbbjüknek bejött az előremenekülés taktikája a járvány idején. Az elmúlt év gondjai azonban nem múltak el nyomtalanul, a listán szereplők majdnem felének tavaly óta stagnált vagy csökkent az értéke.

Az MPF Holding az első

Az MPF Holding áll a lista élén 401,9 milliárd forint becsült értékkel. A tulajdonos a Felcsuti család. A főleg géptartozékgyártásáról, csiszolószerszámairól, hűtő- és fűtőkészülékeiről, valamint ipari alkatrészeiről ismert csoport nagy lendületet vett az elmúlt években, elsősorban azért, mert új piacokra lépett be. Belevágott a radiátorgyártásba és az automatizálástechnikába, csiszolószerszámait pedig már ipari szereplők is vásárolják.

A második Mészáros Lőrinc cégcsoport 355,7 milliárd forint becsült értékkel. A csoport százmilliárd forinttal növelte értékét egy év alatt. Jelentősen csökkent az Opus Global részvényeinek ára (a tavaly augusztus elejei 236,5 forinthoz képest idén augusztus 1-én 152,6 forintot értek), a tőzsdei cég azonban a csoport becsült értékének mindössze harminc százalékát teszi ki. Így a többi érdekeltség értéke bőven visszahozza az Opus közel hatvanmilliárdos esését.

A harmadik a Rahimkulov testvérek tulajdonában lévő Kafijat csoport 298,6 milliárd forint becsült értékkel. Az orosz születésű, de magyar állampolgársággal is rendelkező Rahimkulov testvérpár rengeteget bukott befektetésein az orosz–ukrán háborúval, részben tőzsdei kitettségük révén, de van érdekeltségük az orosz olaj- és bányaiparban, valamint bankokban is. Ezektől édesapjuk, az Oroszországban élő Megdet Rahimkulov erős politikai kapcsolatai miatt – a pénzügyi beszámolóikból kiolvasható részletek alapján – a veszteségek ellenére sem váltak meg.