Mintegy 350 nap alatt, határidőre felépült az új Hidegkuti Nándor Stadion, az MTK Budapest létesítménye. A teljes beruházás során összesen 86 munkagép, 4 toronydaru, 13 autódaru és körülbelül 2500 fő dolgozott.

Az 5014 férőhelyes komplexumhoz 1160 tonna betonacélt és 13 ezer köbméter betont használtak fel. A tetőszerkezet 225 tonna acélszerkezetből készült. A 214 darab ledlámpához és az épület vezetékezéséhez összesen 150 kilométernyi kábelt használtak fel. A stadionhoz 535 kerékpártároló, 193 parkoló, sportolói, irodai, sajtó- és üzemeltetési területek, söröző, Memorial-rész és szurkolói shop is tartozik. Az innovatív technikai és tervezői megoldásoknak köszönhetően ez a létesítmény kiemelkedik a hazai stadionok közül.

Kattintson a nagyításhoz!
Kép: Napi.hu

A hibrid gyepszőnyeg lényege, hogy a természetes gyepszőnyegbe 20 millió darab műanyag szálat is elhelyeznek. Európában - az MTK-stadion mellett - ma már a liverpooli Anfield Roadon, a manchesteri Old Trafford Stadionban vagy éppen a milánói Giuseppe Meazzában van ilyen megoldású játéktér.

A világítás is különleges, hiszen Európában egyelőre csak három olyan stadion van, ahol teljes ledvilágítás biztosítja a játéktér fényét. Európában - az MTK-stadion mellett - egyedül az Emirates Stadion rendelkezik ezzel a két innovatív megoldással. Mindezek mellett az épület déli tetején egy 50 kilovolt maximális összteljesítményű napelemrendszert is kialakítottak.

Új megoldásokat elsőként alkalmazni soha nem egyszerű feladat, főleg akkor nem, ha ezt még egy speciális, szűk megvalósítási terület (a Sport utca, a BKV-telep és a villamosvonal közvetlen közelsége) is nehezíti.

Az építőiparban ezek a körülmények olyan akadályokat jelenthetnek, amelyek miatt a nagy hazai cégek közül is csak kevesen tudják időre és az elvárt minőségben megvalósítani az ilyen feladatot. A megrendelő és a kivitelező ZÁÉV-WHB-konzorcium egy csapatként együttműködve viszont sikerrel vette az akadályokat, teljesült a kért határidő, így október 13-án meg lehet rendezni az MTK Budapest-Sporting CP labdarúgó-mérkőzést.

QP | Quality Placement