A polgári jog egyik új szabálya szerint a kft. formában működő vállalatoknak 2017. március 15-éig kellett volna törzstőkéjüket legalább hárommillió forintra emelniük, vagy április közepéig átalakulniuk más formába, vagy megszüntetniük a tevékenységüket - emlékeztet a Magyar Idők. Amelyikük ezt elmulasztotta, az azt kockáztatta,hogy a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást indít ellene, aminek kényszertörlés lehet a vége a cégjegyzékből.

Ennek ellenérte több tízezer cég lemaradt a határidőről, ezért a nyári hónapokban közel 6500 vállalat ellen indult el az említett eljárás.

Ráadásul augusztus végén még 22 ezer olyan kft.-t tartottak nyilván, amelynél a bejegyzett törzstőke nem érte al a hárommillió forintot, mégsem zajlott ellenük semmilyen eljárás.

Jó hír a cégeknek, hogy amelyikük pótolja a hiányosságot, az megúszhatja a kényszertörlést annak ellenére, hogy közel fél év telt el a határidő óta. Amelyikük nem, az ellen elindul a kényszertörlés, és a hitelezőik bejelenthetik velük szemben a követeléseiket.

(A nyitókép forrás: Pixabay.com.)