A közelmúltban két társaság, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. földgázszolgáltatói engedélyének visszavonását kérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH), így szükségessé vált felhasználóik további ellátásának biztosítása.

A Főgáz gázszolgáltatói tevékenységének országos kiterjesztésével a MEKH döntése esetén a Főgáz lehet Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés, illetve Zala, Somogy, Veszprém, valamint Tolna, Baranya, és Fejér megyékben a földgázfelhasználók egyetemes szolgáltatója.

A Főgáz hangsúlyozza: készen áll a két szolgáltató fogyasztóinak átvételére, a földgázellátás fennakadásmentes biztosítására az érintett 12 megyében. Az átadás-átvétel az új szolgáltató kiválasztását követően hónapokat vesz majd igénybe.

A cég ügyfeleinek száma a jövő év közepére meghaladhatja a kétmilliót, ezzel ő biztosíthatja a lakosság túlnyomó többségének földgázellátását - mondta Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója. Az ENKSZ megkezdte a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-üzletágának felépítését is, aminek kialakításával a nemzeti közműszolgáltatást választók számára a jövőben érezhetővé válik a szolgáltatások összehangolásában rejlő szinergiák eredménye és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartása.

Az ENKSZ az állami tulajdonba kerülő társaságoknál beazonosítja azokat a lehetőségeket, ahol a külön-külön milliárdos költségeket felemésztő tevékenységek optimalizálása megtörténhet. Az optimális üzemméret és költséghatékonyság akkor érhető el, amikor az ENKSZ már több közműágazatban is jelen lesz. Az ENKSZ a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a további rezsicsökkentés érdekében.

Laczó Sándor, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója szerint a cég kellőképpen felkészült az új fogyasztók ellátására.