A Creaton csoport a cseréptető piacon Németországban és Lengyelországban az első, a délkelet-európai régióban a második helyet foglalja el. A vállalatcsoport hét németországi, három lengyelországi és egy magyarországi tetőcserépgyártóból, valamint egy kiegészítő gyárból és négy regionális raktárból áll. A bajorországi wertingeni székhelyű Creaton csoport 1290 embert foglalkoztat, árbevétele 2019-ben 225,1 millió euró volt.

A magyarországi cég a nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint tavaly 15,071 milliárd forintos árbevételt ért el, ebből a belföldi bevétel 4,15 milliárd, az export 10,92 milliárd forint volt. Egy évvel korábban a cég 15,8 milliárd forint nettó bevételt ért el. A Creaton South-East Europe Kft. üzemi eredménye 1,509 milliárd forint volt tavaly, míg 2018-ban 1,151 milliárd forint, adózott eredménye 1,074 milliárd forintot tett ki 2019-ben, szemben az egy évvel korábbi 856,3 millió forinttal. A lenti gyár 2005-ben készült el.

A vállalat a honlapján azt írja, "története 1884-ben Bajoroszágban kezdődött, ahol Alois Berchtold megalapította az akkori mércével csúcsmodern téglagyárat, amely a kezdetektől fogva kiváló hírnévre tett szert. A közel száz éven át tartó munka után, 1992-ben, a Josef Berchtold GmbH és a Ernst Ott GmbH & Co. összeolvadásával jött létre a Creaton Berchtold & Ott vállalat." Jelenleg a nemzetközi Etex Csoport részeként működnek.

A Terreal 4 szakterületen (tetőfedés, napenergia-hasznosítás, szerkezet, homlokzat- és épületdíszítés) több mint 2000 embert foglalkoztat, éves árbevétele megközelíti a 400 millió eurót.

A közlemény szerint az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre, amely üzemeket működtet Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Délkelet-Európában, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában, és lesznek kirendeltségei Olaszországban, a Benelux államokban, Spanyolországban és más exportpiacokon is. A 2020. évre több mint 610 millió eurós forgalmat becsülnek.

Az ügylet lezárására a hatósági engedélyektől függ, várhatóan 2021 első negyedévében - közölték.