A kecskeméti Mercedes-Benz gyár termelését nem befolyásolja az egyes típusú személygépkocsikra vonatkozó ideiglenes francia forgalomba helyezési tilalom - tájékoztatta Sztipichné Kozári Edina, a Mercedes-Benz Hungária Kft. marketing és pr-vezetője csütörtökön az MTI-t. Amint arról beszámoltunk, Franciaország megtiltotta az újabb gyártású Mercedesek árusítását, mert légkondicionálóik olyan hűtőközeget tartalmaznak, amelynek használatát az Európai Unió nem engedélyezi. A rendelkezés érinti az A és B osztályú autókat és a CLA-kat - utóbbiak Kecskeméten (is) készülnek.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. közleménye szerint mindhárom típus érvényes jóváhagyással rendelkezik a német szövetségi járműhivataltól, a KBA-tól (Kraftfahrt-Bundesamt), ez az engedély Európa-szerte érvényes, és gyakorlatilag minden európai piacon hivatalosan regisztrált. Egyedül az illetékes francia hatóság (SIV France) nem végezte még el a formális regisztrációs eljárást. Ennek következtében a felsorolt Mercedes-Benz modellek közül a 2013. június 12. után gyártott autókat jelenleg nem lehet Franciaországban forgalomba helyezni - közölte a pr-vezető. A közlemény kitér arra, hogy a Daimler AG egyeztetéseket folytat minden érintett testülettel, hogy mihamarabb megoldja a kialakult helyzetet.

A közlemény szerint a Mercedes-Benz gyáraiból 2013 első félévében összesen 173 362 A- és B-osztály, valamint új CLA modellt szállítottak ki, 58 százalékkkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A társaság további érezhető növekedést vár a következő hónapokban új piacokon való megjelenésétől. Ezért is nagyon magas a rastatti és a kecskeméti gyárak kihasználtsága a kompakt autók gyártása kapcsán. (Az érintett típusok közül a B osztályú autókat Kecskeméten és Rastattban gyártják, a CLA-k kizárólag Kecskeméten készülnek.)