Közelednek a Márton-napi ünnepségek, ilyenkor többek között libát szokás fogyasztani. De miért is? Mint általában ehhez az ünnephez is különböző hiedelmek kapcsolódnak.

Honnan jött?

Eredetét az is magyarázhatja, hogy a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó lehetőség a lakmározásra. Novemberben már lehetett libát vágni ezért lettek a libaeledelek a Márton-napi menük főszereplői.

A népszokás szerint azért kell ilyenkor bőségesen enni, inni, hogy a következő évben is bőven legyen mit fogyasztani. A legenda szerint azonban ez az ünnep onnan származik, hogy Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal a wikipédiás összefoglaló szerint.

A háziasszonyok mindennapi kihívásai között az ünnepnapi menük elkészítése különleges feladat. Egyrészt szerencsére az ünnepek mindig adnak valamilyen támpontot a menü összeállítására, most például kifejezetten libás - esetleg kacsás - ételeket lehet készíteni, de ugyanakkor különleges receptek kipróbálására is lehetőség van az adott témakörben.

Mennyibe kerül?

A különböző fogásokhoz íme egy nem teljes körű árkörkép a mindenar.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal adatai alapján. Az egész liba kilója a Tescóban 1400 forint, a Lidlben 50 forinttal olcsóbb. Libamellfilét az Auchanból 3 ezer forintért, a Lidlben 3500 forintért lehet kapni. A libaszezon egyik legdrágább alapanyaga a hízott libamáj, kilója az Auchanban és a Lidlben is közel 10 ezer forint. A libacomb  ára a Tescóban 2500 forint, az Auchanban 200 forinttal alacsonyabb, a Lidlben ugyanennyivel több.

A libaételekhez passzol a vöröskáposzta, ez szinte minden boltláncban kapható most akciósan. Az Auchanban és a Penny-boltokban 148 és 159 forint egy kiló, az Aldi, a Lidl és a Tesco 200 forintért adja.