Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány korábban bejelentette, hogy 2022. február 1. és 2022. május 1. közötti időszakban több termék esetében hatósági árat vezet be. Az október 15-i árak szerint kell a boltoknak ezeket értékesíteniük, azt is megkötötték, hogy a kormányhivatalok munkatársai ellenőrizhetik, hogy elérhetők a papíron olcsóbbá váló termékek. 

Az érintett termékek körébe tartozik a kristálycukor (fehér cukor), a búzafinomliszt BL 55, a finomított napraforgó étolaj, a házi sertés comb, csirkemell, valamint a csirkefarhát, továbbá a kirstálycukor és a 2,8 százalékos UHT tej.

Viszont arra nem tért ki a kormány a rendeletében, hogy mi a helyzet, ha a hatósági áras termékek vásárlására mennyiségi korlátot vezet be egy boltlánc. A Lidl ezt a hiányosságot észre is vette, elejébe menve annak, hogy a vásárlók felhalmozzák a kötelezően leértékelt árucikkeket.

Mint azt a Pénzcentrum a Lidl Magyarország legfrissebb akciós újságjában kiszúrta, a Lidl mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági áras termékekre. Eszerint a maximálisan vásárolható mennyiség, vásárlásonként a következő lesz:

  • kristálycukor: 10kg
  • búza-finomliszt: 10kg
  • UHT tej: 12l
  • Napraforgó-étolaj: 10l

A mennyiségi korlátozáson mellett viszont jelzik, hogy bizonyos esetekben még az október 15-i szintnél is olcsóbban adhatják a termékeiket. Így a kristálycukrot és a lisztet 10-10 forinttal, az UHT tejet 19 százalékkal, a napraforgó-étolajatr pedig 14-15 százalékkal olcsóbban adják majd, mint azt a jogszabályban rögzített dátumon tették.

A boltokban egyébként a Miniszterelnöki Kabinetiroda által megfogalmazott népszerűsítő plakátot is ki kell tenni, ahol részletezik a vásárlóknak, hogy a kormány döntött az árstopról.