Még süt néhány kenyeret egy Zala megyei pékmester, aztán lehúzza a rolót. Eddig 70 forintért kapta az áramot kilowattonként, a jövő hónaptól az összeg 240 forint lenne: "Olyan magas lesz augusztus elsejétől az áramszámlám, hogy azt már én nem fogom tudni kitermelni, úgyhogy sajnos be kell, hogy zárjam a műhelyt" - nyilatkozta a zalai pék az ATV Híradónak. A pék már nem tud tovább árat emelni, mert a környéken nincsenek olyan emberek, akik képesek lennének megfizetni a minőséget.

A gabonatermesztők további lisztár-emelkedéssel számolnak. Kevésbé a magas üzemanyagárak, inkább az aszály miatt. "Az Alföldön nagyon gyenge betakarítási eredményekről beszélhetünk, a Dunántúlon azért jelentősebben és nagyobb mértékben takarítottak be a gazdák, az ország búzája nincs veszélyben, Magyarország liszt- és gabonaellátottsága megfelelő és a gazdáknak termett annyi, amennyi itthon elegendő" - mondta Kozsuch Kornél, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese.

Kozsuch Kornél szerint az exportőrök most nem adnak el külföldre gabonát, de megtehetnék. A szabályok csak bejelentési kötelezettséget írnak elő, és elővásárlási jogot adnak az államnak.

Folyatódik az élelmiszerek drágulása

A költségnövekedés, az aszály és a gyenge termés komoly nehézségeket vetít előre a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint: "Ennek az együttes hatása azt jelenti, hogy sajnos az élelmiszer áremelkedéseknek messze nincs vége. Én úgy gondolom, hogy minimum még egy 30-40 százalékkal nőni fog a cereáliák, a kenyér, a péksütemény, meg az ehhez hasonló termékek ára" - magyarázta Máhr András főtitkárhelyettes.