Az ország nagyjából felén ért már véget a búza aratása, de sokfelé még javában dolgoznak a földeken a kombájnok. Az időjárástól tartottak a gazdák, a csapadékos május után érkező meleg miatt jelentősen romolhatott volna a minősége a búzának és rozsnak, de úgy néz, ki, hogy mégis jó lesz az idei termés. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. cégvezetője szerint a bejött búza körülbelül 90 százaléka jó minőségű.

A malmok most 60-62 ezer forintit fizetnek a búza tonnájáért. Egyelőre nem emeltek árat, de a búza ha mégis sor kerülne rá, az liszt árát is befolyásolja majd. Ha 62 ezer forintnál magasabbra nő a búza ára, akkor a malomiparnak komoly emelést kell végrehajtani a liszteknél - mondta Varga József nógrádi vállalkozó a csatornának.

A pékek egyelőre nem tudják, hogy kell-e, és ha igen, akkor milyen mértékben emelni az áraikat. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint ha emelkedik a liszt ára, a sütőiparnak is el kell majd gondolkoznia, hogy ezt az önköltség növekedést miként fogja érvényesíteni a vásárlók felé, mivel az egyik a fő alapanyaguk a liszt.