Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az árnyomást csak a többletkiadások terheinek megosztásával, a szolgáltatási díjak emelésével tudják mérsékelni a logisztikai szereplők, az MLSZKSZ azt javasolja a cégeknek, hogy a szolgáltatási biztonság fenntartása érdekében hónapról hónapra számolják el a többlet energiaköltségeket az ügyfelekkel – hasonlóan az üzemanyagok évek óta működő elszámolásához.

A korábban elképzelhetetlen csúcsokra emelkedő energiaárak ugyanis egyre jelentősebb részt tesznek ki az összköltségben, egy hűtött raktár esetén például a kiadások körülbelül negyedét adja az energiafelhasználás. Az előrejelzések és a 2023-ra vonatkozó energiabeszerzési tárgyalások alapján pedig további jelentős drágulásra és kiszámíthatatlan piaci helyzetre kell készülni - írja közleményében az MLSZKSZ.

A már tíz százalékot is meghaladó infláció növeli a költségeket, és elengedhetetlenné teszi az év közbeni – akár többszöri – béremelést, miközben a szolgáltatók éves vagy többéves szerződéseket kötöttek partnereikkel, így a pluszköltségeket maguknak kellene kigazdálkodniuk.

Négyszeresére drágult az energia tavalyhoz képest

A többszörösére dráguló energia szintén egyre súlyosabb helyzetbe hozza az ágazatot. Már 2021 utolsó negyedévében megugrott az áram és a gáz ára, átlagosan kettő-négyszeresére, az orosz-ukrán háború és a szankciók ezeket az árakat tovább emelték. A gáz esetében az idei augusztusi árszint már több mint négyszerese a tavalyi éves átlagnak, és majdnem a duplája az idei évre kalkuláltnak.

Az MLSZKSZ szerint a megugró árak lekövetésének elmaradása kilátástalan helyzetbe hozza a raktárlogisztikai szolgáltatókat, az energia ugyanis jelentős tétel az összköltségben. Az MLSZKSZ felmérése szerint egy száraz hagyományos raktár energiaigénye átlagosan a szolgáltatási díj 10 százaléka, egy temperálást igénylő raktár esetében 10-20 százalék. Hűtőraktár esetében jóval magasabb az arány, 25–30 százalék. Ezek az arányok azonban minden cég esetében, tevékenységtől függően egyediek – például gyógyszerraktár, magas élőerő igényű logisztikai műveleteknél – és az árakat ennek megfelelően szükséges a szolgáltatási szerződésbe foglalni - véli a szakmai szövetség.

Néhány hónap alatt megváltozott az energiapiac

Az MLSZKSZ már több mint tíz éve segíti a tagságát az áram és gáz közös beszerzésével, ezért naprakész információval rendelkezik az energiapiacról, amely az elmúlt hónapokban teljesen megváltozott. Míg korábban alapvetően kínálati piac volt, az energiakereskedők most elsősorban a kockázatok minimalizálására törekednek. A fix árakat tartalmazó ajánlatok a korábbi többnapos érvényességről néhány órára csökkentek, és túlnyomórészt indexált áras ajánlatokat adnak, esetenként menet közbeni fixálási lehetőséggel. Az energiafogyasztó ügyfelek, így a logisztikai szolgáltatók is, kiszolgáltatottabbak lettek, az energiavásárlás hosszadalmassá és bonyolulttá vált.

További drágulás várható jövőre

Jövőre további drágulással kell számolni. Az MLSZKSZ a jelenlegi ártárgyalások alapján úgy kalkulál, hogy a gáz várhatóan tíz-tizenkétszerese, az áramár pedig nyolc–tízszerese lesz a 2021-es áraknak, és ennél rosszabb forgatókönyv is elképzelhető. Ezen felül a leköthető kapacitás mennyisége is kiszámíthatatlanná vált a gáz esetében.

Szerződésmódosítást javasol az MLSZKSZ

Az MLSZKSZ a szolgáltatási biztonság fenntartása érdekében azt tanácsolja tagjainak, hogy megbízói szerződéseiket egészítsék ki egy energiaklauzulával, amelyben rögzítik a havonta változó pluszköltségek elszámolási metodikáját. Azt javasolják, hogy gáznál a holland TTF vagy az osztrák CEGH VTP energiatőzsde másnapi jegyzésárainak előző havi átlagárához viszonyítsák az elszámolóárat. Az áramnál pedig a budapesti HUDEX energiatőzsde lehet a viszonyítási alap. Ezek a jegyzésárak nyilvánosak, és referenciaként elfogadottak.

A folyamatosan növekvő bérköltségek, a kétszámjegyű infláció és a többszörösére ugró energiaárak miatt keletkezett többletterhet a logisztikai szolgáltatók nem tudják kigazdálkodni. Az energiaellátás biztosítása és az üzletmenet stabilitása érdekében legalább a drasztikus költségnövekedés egy bizonyos részének meg kell jelennie a szolgáltatói árakban, ezt szolgálja a szerződésekbe bekerülő, az energiapiaci folyamatokat átláthatóan követő indexálás. Ennek hiányában a raktározási szolgáltatás olyan mértékű veszteséget szenvedne el, amely ellehetetlenítené a működést, és már rövid távon kockázatot okozna a szolgáltatás fenntartásában

– hangsúlyozza Fülöp Zsolt, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elnöke.

Amelyik logisztikai szolgáltatónak az idei partneri szerződései lehetővé teszik, már idéntől érdemes alkalmaznia az indexálást, de a 2023-as szerződésekbe mindenképpen be kell emelni a klauzulát. Az ilyen szerződéskiegészítés nem ismeretlen a logisztikában, az üzemanyag árának elszámolása évek óta hasonló módon történik, és azt elfogadta a piac - írja a szakmai szervezet közleményében.