Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ORFK tájékoztatása szerint a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ részvételével intézkedtek szombaton késő este egy zárt rendőrségi területre történt illegális behatolás miatt.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda lopás kísérletének gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az ORFK sajtóügyelete később arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a budai Vár közelében történt illegális behatolás ügyében a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ részvételével intézkedtek szombaton késő este.

Az Index azt írja, hogy a rendőri akció az I. kerületi Váralja utca 14. szám alatt található alagútrendszer és egykori kormánybunker egyik bejáratánál zajlott.  A Telex szerint a TEK is felvonult emiatt.

Az épület helyén régen a koronaőrök háromszintes kaszárnyája a Váralja utca 14. szám alatt állt. Ezt a hatalmas épületet Györgyi Géza és ismételten Hauszmann Alajos terve alapján adtak át 1900 körül, majd háborús sérüléseire hivatkozva 1948-ban a földszintig visszabontották.

A telek később is a Honvédelmi Minisztérium kezelésében maradt. Végül P/50-es kódszámmal ellátott bunker épült a helyén, amit 1949 és 1952 között a kommunista hatalom vegyi- és atomcsapás elleni óvóhellyé alakította. Létezik egy 230 méteres alagút is, „A” fedőnévvel, ami az egykori kormányóvóhelyhelyzet vezet.