Gyakorlatilag egy műszakban folyik a hármas metró déli szakaszának felújítása - adta hírül az Mfor. A hírportál több helyről megerősített információja szerint a kivitelező munkásai reggel 7 óra körül jelennek meg az alagútban és legfeljebb délután 5-ig dolgoznak. Az észak-déli metróvonal Budapest egyik legfontosabb közösségi közlekedési folyosója, amellyel munkanapokon átlagosan félmilliónál is többen utaznak.

Tarlós István főpolgármester a felújított északi szakasz márciusi átadásakor rámutatott: a több mint 17 kilométer hosszú 3-as metróvonal Magyarország legnagyobb forgalmát lebonyolító vasúti rendszere, amelynek hétköznapi forgalma nagyobb, mint az ország egész vasúti hálózatáé együttvéve.

Az Mfor kérdéseire válaszolva az a BKV óvatosan fogalmaz a déli szakasz munkálataival kapcsolatban: "a megújult déli szakasz átadása 2020 végén várható". Ez máris három hónapos csúszás ahhoz képest, amit Tarlós István mondott az északi szakasz márciusi átadásakor, miszerint "a déli szakasz 2020 harmadik negyedévére újul meg".

Hasonló lehet a helyzet a középső szakasz felújításával, amelynek eddig még a kivitelezőjét sem választották ki. A városvezetés e szakasz átadását is 2022 közepére tette, holott ez a szakasz van a legkritikusabb állapotban. A kivitelezői pályázatban eleve 38 hónapban határozták meg a munka várható idejét, így a 2022 közepe akkor sem lenne tartható, ha az önkormányzati választásokra aláírnák a kivitelezői szerződést és a későbbiekben semmi extra probléma nem merül fel, amire csekély az esély.