Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken elkészült a majdnem az osztrák határig, Rábafüzesig érő szakasz az M8-on. Az új pálya Körmend keleti részén egy szintbeni és Körmend nyugatnál, Csákánydoroszlón, Vasszentmihályon és Szentgotthárdon négy különszintű csomópont készült el. A teljes szakaszon 24 felüljáró, 13 aluljáró, 8,6 km útkorrekció, 5,1 km szervizút, 700 m kerékpárút (Körmend Nyugati csomópontnál) és 1,2 km zajárnyékoló fal (Körmend-Horvátnádalja térségében) épült meg. A projekt során 10,2 hektár csereerdőt telepítettek, több mint 336 ezer fát, cserjét ültettek. Vasszentmihálynál megépült Magyarország második legnagyobb, 575 méter hosszú völgyhídja. A 11 támaszú völgyhíd a Vörös-patak völgyét és a Nemesmedves-Vasszentmihály közötti bekötő utat íveli át, legmagasabb pillérei 22 méteresek, kialakítása remekül illeszkedik a gyönyörű Vas megyei tájba - számolt be a beruházó NIF Zrt.

A projekt részeként körforgalommá alakítják át a 8. sz. főút – összekötő Berki út jelenlegi osztályozós csomópontját, amelynek kivitelezési munkái már elindultak. A munkálatok várhatóan 2021 novemberében érnek véget. A komplex beruházás tartalmazza továbbá a Szentgotthárd Ipartelepi út hiányzó szakaszának megvalósítását is, melynek a kivitelezésre irányuló közbeszerzése folyamatban van.

A két szakaszban megvalósult beruházás első részeként júniusban megtörtént a vasszentmihályi és szentgotthárdi csomópontok közötti, 6,6 kilométeres szakasz ideiglenes forgalomba helyezése. Rönök és Szentgotthárd-Jakabháza így már idén nyár elején mentesült az átmenő forgalom alól. A szentgotthárdi csomópont és a határ közötti, 1,7 kilométeres szakasz megnyitásával be kell várni az osztrák S7-es út legkorábban 2024-ben várható csatlakozását. A beruházás második részében, 19,4 kilométeren a Vasszentmihálytól Körmendig tartó szakasz épült meg. A kivitelezés befejezésével most a  magyar-osztrák határ előtti rész kivételével 27,2 kilométeres szakaszt vehetnek birtokba az autósok.

„A kormány az M86 Szombathelyig vezetésével 2016 őszén kapcsolta be Vas megyét a hazai gyorsforgalmi hálózatba. A gazdaságélénkítést is megalapozó kiemelt szakpolitikai törekvéseink a megyei jogú városok négysávos bekötése és az autópályák, autóutak országhatárokig tartó szakaszainak megépítése. Az első ausztriai irányú autópálya-kapcsolat az M1 Hegyeshalomig tartó szakaszának kiépítésével 1996 óta működik. Három éven belül megháromszorozhatjuk a magyar-osztrák gyorsforgalmi összeköttetések számát: az M8 legnyugatibb szakasza készen van, és már épül az M85 folytatása Sopron után. Az autóút befejező szakasza a tervek szerint 2024 őszére épül meg az országhatárig. Az évtized közepére a 2010-es háromhoz képest majdnem négyszer annyi, tizenegy határállomásig juthatunk el gyorsforgalmi utakon” - mondta el Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a beruházásról.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, hogy “a beruházásnak köszönhetően a környező települések mentesülnek az átmenő forgalom alól, ezáltal a körmendi és szentgotthárdi Ipari parkok könnyebben megközelíthetőek, továbbá a fejlesztés hozzájárul a térség gazdasági mutatóinak növeléséhez, így a helyiek életszínvonalának javulásához. Ezzel együtt fontos megemlíteni, hogy a nyugati országrész elérése is lerövidül Budapest irányába.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós forrásból valósul meg. A kivitelezést a Szíjj László-féle Duna Aszfalt Zrt. és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Zrt. végezte nettó 62 milliárd forint összegben.

Közben már készül a Körmendet és Zalaegerszeget összekötő M76 út is.