Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napilapnak az eljárásra rálátó forrásai szerint akár már most vagy legkésőbb a következő tárgyaláson ítéletet hozhat a bíróság.

Az ügy előzménye, hogy még 2016 januárjában a versenyhivatal 4 milliárd forint bírságot szabott ki a Magyar Bankszövetségre, amely a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.-vel közösen 12 éven át működtetett egy adatbázist (BankAdat), amelyen keresztül a GVH szerint bankok üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat oszthattak meg egymással.

Erről mondta ki a hatóság, hogy olyan információs kartell valósult meg, amely azt a célt szolgálta, hogy a pénzintézetek - a GVH az eljárásban 33 szervezet felelősségét állapította meg - naprakész információval rendelkezzenek a piaci folyamatokról és a versenytársaik teljesítményéről.

A bankszövetség a versenyhatósági határozatot szinte rögtön, még 2016 januárjában megtámadta a bíróságon. Ennek ellenére az ügyben közel két és fél év alatt sem született elsőfokú döntés, mivel az eredetileg a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon zajló eljárást egy jogszabályi változás miatt a Fővárosi Törvényszék vette át, menet közben pedig hat hónapig fiókban maradt a peranyag.

Képünk forrása: Shutterstock.