A Nébih múlt héten jelentette be, hogy Komárom-Esztergom megyei, nagy létszámú pulykát tartó, Ács körüli gazdaságokban kimutatták a madárinfluenza jelenlétét. Az állategészségügyi hatóság a járvány terjedésének megakadályozása érdekében egyből leölt 90 ezer pulykát.

Most egy Bács-Kiskun megyei, kerekegyházi, nagy létszámú tojótyúktartó gazdaságban esett vissza a tojástermelés és jelentek meg a lágyhéjú tojások. A hatóság mintát vett, majd csütörtök reggelre a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a gyanút, magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki.

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul elrendelték az érintett állomány, összesen több mint 101 ezer tojótyúk leölését. A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védő- és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet is, ahol további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a szállítási korlátozások - írta a Nébih közleményében.

A madárinfluenza megjelenése miatt több ország (például Dél-Korea, Kína, Kuvait, Hongkong, Japán, Kanada) is korlátozza a baromfitermékek behozatalát az érintett megyéből, illetve Magyarország teljes területéről. Az országok aktualizált listáját itt találja.

A vonuló vadmadarak miatt a betegség továbbra is fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára. Az előírásokról, tudnivalókról a hivatal tematikus aloldalán olvashatnak részletesen az állattartók - közölte a hatóság.