Az ATM készülékeket gyártó NCR Hungary Kft. és közvetlen exportőre, a Spectrum Security Safety Kft. az üzbegisztáni Mikrokreditbankkal született megállapodás alapján 300 bankautomata szállításáról állapodott meg, miután előzőleg a közép-ázsiai ország legnagyobb bankjának, az Agrobanknak szállított 1000 ATM készüléket - tájékoztatta az MTI-t az exporthitel-ügynökségként is működő állami a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank).

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter 2020 júliusában Taskentben jelentette be, hogy "Üzbegisztán rendkívüli gazdasági lehetőségeket tartogat a magyar vállalatok számára, amelyek piacra lépését az Eximbank 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja". A miniszter akkor még 2000 bankautomatáról beszélt, amit az üzbég Mikrokreditbank megvásárolt az NCR Magyarországtól.

Az Exim most az MTI-nek küldött tájékoztatójában azt írja, hogy a 2019-es, 1000 bankautomatára vonatkozó megállapodáshoz kapcsolódóan 10 millió dollár finanszírozást nyújtott az Agrobanknak. A szintén üzbég Mikrokreditbankkal most kötött, 300 darab ATM szállítására vonatkozó megrendeléshez kapcsolódóan pedig 3,8 millió dollár összegű vevőhitelt biztosított.

A Mikrokreditbank delegációja október 26-30. között látogatott Magyarországra, akkor írták alá a két bank közötti 5 éves futamidejű hitelszerződést - írta az Exim közleményében.

Az NCR Hungary egy multinacionális vállalatcsoport tagjaként Magyarországon, Szigetszentmiklóson pénzkiadó automaták és önkiszolgáló pénztárgépek összeszerelésével és bérgyártásával foglalkozik, valamint értékesítést és karbantartást végez. A székhelye Budapesten van, jelenleg közel félezer dolgozót foglalkoztat. Az eredményessége 2020-ban a cégadatok szerint kissé csökkent, az előző évi 22 milliárd forintról 18,9 milliárdra esett a nettó árbevétele, az adózott eredménye 1,1 milliárdról 48 millió forintra.Az exportőrként közreműködő Spectrum Security Safety Biztonságtechnikai és Vagyonvédelmi Kft. 1997 óta működik, jelenleg főtevékenysége a biztonsági rendszer szolgáltatás, de számos egyéb tevékenysége is van, például nyomozás, személybiztonsági tevékenység, követelésbehajtás, fordítás-tolmácsolás, programozás, ingatlankezelés, egyéb termék ügynöki nagykereskedelme, egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A cég forgalma 2018-ig néhány tízmilliós volt, egyszer érte el a 100 milliót. Majd 2019-ben 830 millióra, 2020-ban 1,9 milliárd forintra nőtt a nettó árbevétele, az adózott eredménye pedig 86 millióra, illetve 248 millióra. Négy dolgozójuk van és három tulajdonosuk: Krasznyenkova Ljubov, Kovács József és Kovács Alexander. Az utóbbi közvetve társtulajdonos egy oroszországi, baskír köztársasági Ufában bejegyzett céggel együtt a Hun-Bas Invest Kft.-ben. A 2008-as alapítású, élőállat nagykereskedelemmel foglalkozó kft.-nek évekig nem volt bevétele, 2019-ben 66 millió, tavaly mindössze 500 ezer forint.