A cégalapítás összefüggésben állhat azzal, hogy júliusban felborult a három bank közötti tulajdonosi egyensúly: a Takarék csoport gazdái kiszálltak, részesedéseik az MKB részvényeseihez, jelesül Mészáros Lőrinchez és az egykori Origo-tulajdonoshoz, Matolcsy György jegybankelnök fiainak jó barátjához, Száraz Istvánhoz kerültek - teszi hozzá a portál.

A 2021. július 9-én létrejött a Magyar Takarék Bankholding Zrt.-t a cégbíróság kereken egy hónappal később, augusztus 9-én jegyzett be. A fő tevékenysége szerint vagyonkezeléssel foglalkozó cég 2 milliárd forintos alaptőkéjét a Magyar Bankholding Zrt. biztosította. Ez az a cég, amely tavaly május végén arra alakult, hogy három hazai nagybank, a Budapest Bank (BB), az MKB Bank és a Takarék Csoport egyesülését levezényelje, amely következtében a mérlegfőösszegét tekintve az OTP Bank mögött a második legnagyobb hitelintézet jönne létre, a tervek szerint 2023 közepén.

Az egyesülésben lesz szerepe az új cégnek

A lap megkeresésére a Magyar Bankholding azt a tájékoztatást adta, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2021. július 29-én engedélyezte a Magyar Takarék Bankholding Zrt. alapítását és működését. A társaság létrehozása az idén márciusban elfogadott, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék csoport bankjai működésének összehangolására és egyesítésére vonatkozó ötéves üzleti stratégiájának újabb technikai állomását képezi.

A stratégia központi célja, hogy a három, külön-külön is erős hazai bankcsoport integrációjával 2023-ra létrejöjjön Magyarország második legnagyobb bankja, amely a lakosságot és a vállalkozásokat már egy egységes pénzintézetként fogja kiszolgálni. Az újonnan megalakult pénzügyi holding társaság a tagbankok integrációs folyamatainak gyors, hatékony és zökkenőmentes megvalósítását célozza, a tulajdonosok stratégiai terveivel összhangban.

A Magyar Takarék Bankholdingnak öt vezető tisztségviselője van, akik mindegyike ötéves, 2026. július 9-éig tartó megbízást kapott: Barna Zsolt, Balog Ádám, Lélfai Koppány, Tajthy Attila és Vida József. A névsor azonos az új céget alapító Magyar Bankholding ugyancsak ötfős igazgatóságával. Barna Zsolt az MKB Bankot irányítja, Lélfai Koppány a BB-t, Vida József a Takarék csoportot. A másik két személy közül Tajthy József a takarékok 2013-2019 között lezajlott integrációját levezénylő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) vezetője, míg Balog Ádám kormányzati és jegybanki pozíciók után 2015 júliusától 2020 decemberéig az MKB első embere volt, 2020 júniusától pedig az Opus Global Nyrt. igazgatóságának alelnöke.

Az Opus igazgatóságában ott ül még mellette Vida József is, a testület elnöke pedig Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc lánya, aki nemrég vezető pozíciót kapott a Banholdingnál. Ez a a leosztás megerősíteni látszik azokat a piacon keringő feltételezéseket, melyek szerint bár a Magyar Bankholding elnöke Barna Zsolt – aki 2020 júliusi távozásáig az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettese, kvázi Csányi Sándor jobbkeze volt –, valójában az erős ember Mészáros Beatrix, aki a Magyar Bankholdingban fő tulajdonos, immár közel 40 százalékot birtokló Mészáros Lőrincet képviselve vezetőtársai felett is kontrollt gyakorol - írja a lap.