Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank fedezettkötvény-kibocsátásainak osztályzatát egyaránt A1-re javította az eddigi A2-ről. A két bank fedezett kötvényeinek felminősítése egyenesen következik a magyar forint- és devizaadós-besorolások országplafonjának múlt heti emeléséből.

A cég pénteken A2-ről egy fokozattal szintén A1-re emelte a magyar gazdaságban tevékenykedő kereskedelmi adósok forint- és devizaadósságára adható besorolások felső határát. Ezzel egy időben Baa3-ról egy fokozattal Baa2-re javította a magyar államadós-osztályzatot, és a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A két bank fedezettkötvény-besorolásainak szerdai emeléséhez fűzött indoklásában a Moody's hangsúlyozta, hogy a fedezett kötvények minősítéseinek felső korlátja a helyi valutában és a devizában fennálló kötelezettségek országplafonja. Ennek alapján az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank fedezettkötvény-programjainak szerdai felminősítése annak az eredménye, hogy a magyarországi besorolási országplafon a magyar szuverén adósság-kötelezettségek múlt heti felminősítésével egy időben A1-re javult a Moody's osztályzati listáján - áll a hitelminősítő szerdai londoni ismertetésében.

A Moody's hangsúlyozza, hogy a két fedezettkötvény-program új, A1-es osztályzata azonos az új magyar forintadósság-besorolási országplafonnal.

A cég a pénteki szuverén felminősítés óta másodszor javítja magyar bankok különböző osztályzatait: kedden az MFB, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank, az Erste Bank Hungary, a K&H Bank és a Raiffeisen Bank több besorolását emelte.

A Moody's az MFB hosszú távú betéti és adósbesorolásait Baa2-re javította az eddigi Baa3-ról, és az új osztályzatok kilátását stabilról további felminősítés lehetőségére utaló pozitívra módosította.

Az MFB rövid távú betéti besorolása P-3-ról P-2-re javult.

A Moody's az OTP Bank hosszú távú partnerkockázati értékelését (Counterparty Risk Assessment, CRA) Baa2(cr)-ről Baa1(cr)-re javította, és felminősítési felülvizsgálat alá vette az OTP Bank Baa1 szintű hosszú távú betéti besorolását, valamint ugyanilyen szintű hosszú távú partnerkockázati osztályzatát (Counterparty Risk Ratings, CRR).

Ezzel egy időben az OTP Jelzálogbank CRA-megítélését az eddigi Baa2(cr)-ről Baa1(cr)-re javították, és felminősítési felülvizsgálat alá vette a pénzintézet Baa1 szintű CRR-osztályzatát.

A Moody's az Erste Bank Hungary, a K&H és a Raiffeisen Bank hosszú távú CRR-osztályzatait Baa1-ről A3-ra, a hosszú távú CRA-értékeléseket Baa2(cr)-ről Baa1(cr)-re javította.

Az OTP Jelzálogbank mellett az UniCredit CRA-értékelését is emelták, de ennek szintjét a bank kérésére nem teszi közzé - írt az MTI.