Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kompozitok Nanotechnológiai Központja (NCC) nevű orosz céggel meglévő, tavaly októberben létrejött technológiai együttműködésükön kívül, közös vállalkozást is alapítanak. Moszkva kormányzata hitelt nyújt a cégalapításhoz, és biztosítja, hogy minimum tíz év alatt legalább évi 200 darab Evopro fejlesztésű autóbuszt rendel.

Az Evopro és az NCC feladata, hogy a közös vállalatban minél nagyobb legyen az orosz rész, az úgynevezett hozzáadott érték. Szerinte ez az első időben 20 százalékot tehet ki, a későbbiekben a beszállítók számának növekedésével a részesedést növelni tudják - mondta Mészáros Csaba. Reméli, hogy ezt a fajta vállalkozást Kazahsztánban és más országokban is meg tudják majd valósítani.

Az Interfax-Kazakhstan hírügynökség kedden számolt be arról, hogy az Evopro cég autóbuszokat gyártana Nyugat-Kazahsztánban. A magyar cég az uralszki Uralszkargoremmas nevű gyárral tervezi az együttműködést.

A Jekatyerinburgban július 12-én nyíló kiállításon is szeretnék bemutatni a már orosz szabványok alapján legyártott kompozit szerkezetű autóbuszuk mintapéldányát.

Molnár Péter, az Evopróval együttműködő NCC cég műszaki igazgatója szerint továbbra is cégük gyártja a kompozit, azaz társított anyagokból készült könnyű karosszériát a magyar mérnökök által az Evoprónál tervezett, és kifejlesztett Modulo buszcsaládhoz. A magyar cég a Rába-futóművel, Magyarországon gyártott váltóval, és elektronikai finom szabályzókkal ellátott járműnek a licenszét szeretné Jekatyeringburgnak eladni, Moszkva viszont munkahelyeket akar teremteni. Ezért az orosz főváros kormányzata arra kérte az Evoprót és az NCC-t, hogy egy a végső összeszerelést és szervizelést is végző üzemet hozzanak tető alá.

Mészáros az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium által tavaly létrehozott, új ipari ágazati befektetések Stratégiai Tanácsa nevű szervezet második ülésén vett részt. A jelentős orosz és külföldi ipari csoportokat, technológiai cégeket, befektetési alapokat, és közös vállalkozásokat tömörítő szervezet tanácskozásán mások mellett megjelent a Siemens német elektrotechnikai cég, a svéd-svájci ABB (Asea Brown Boveri Ltd.)gépipari konszern, az ipari robotokat gyártó német KUKA Roboter GmbH. képviselője is.

Az ülésen Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter az import kiváltására kidolgozott orosz állami programnak az ipart érintő végrehajtását ismertette. Az intézkedések a nyugati szankciók miatt születtek. A cél az, hogy 2020-ra Oroszországban gyártsák a technológiai berendezések 60 százalékát. A minisztérium a nyárig elkészíti az ipartámogatási program módosított változatát. Manturov hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a hazai ipar elszigetelését, csupán hozzáadott értéket szeretnének létrehozni saját országukban.