Az átlagtermés (16 százalékos cukortartalommal) hektáronként 55,83 tonna volt, ami közepesnek mondható. A termőterület az utóbbi években csökkent, elsősorban a cukor alacsony világpiaci ára miatt - ismertette a helyzetet a lapnak Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkára.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában véget ért a cukorfeldolgozási kampány. A gyárba 11 690 hektár termését szállították be a szerződéses termelők. Az ország egyetlen cukorgyárában - 16 százalékos cukortartalmú répára átszámítva - 652 685 tonnát dolgoztak fel. A mostani kampány során mintegy százezer tonna fehér cukor készült.

Az utóbbi években horvátországi gyárakba is szállítanak cukorrépát a termelők, elsősorban a jobb fizetési feltételek miatt. A CTOSZ adatai szerint az eszéki gyár 1550 hektárról vásárolt magyarországi nyersanyagot a tavalyi termésből. Egy évvel korábban az eszéki és a verőcei gyárba összesen 1217 hektárról szállítottak magyar termelők. A horvátországi fuvar jobban megérte: az eszéki gyár tonnánként 32 eurót fizetett a cukorrépáért, míg a kaposvári 26,27 eurót.