A társaság az MTI-vel szerdán közölte: a legnagyobb megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a munkaadó nem, vagy nem teljes mértékben teljesítette fizetési kötelezettségét azokkal a magyar munkavállalókkal szemben, akik korábban a MF-nél dolgoztak. A cég ezért minden lehetőséget megragad annak elérésére, hogy a munkaadó fizessen a munkavállalóknak. Ugyanakkor a járandóság elmaradásával kialakult helyzetnek semmi köze a Müller Fleisch-hoz - tették hozzá.

Kifejtették: a társaság és a Gante & Pairan Personalservice GmbH magyar partnere, a Gante & Pairan Consult Kft. vállalkozási szerződést kötött. A szerződéses viszony az idén márciustól június 20-ig tartott, és "fontos okok miatt" mondták fel. Egyebek között azért, mert a MF számára biztosított munkaerő szakmai ismeretei hiányosak voltak, nem tartották be a cégnél érvényben lévő alkoholfogyasztási tilalmat, és megsértettek biztonsági, tisztasági előírásokat - emelték ki.

Az MF a szerződésből fakadó fizetési kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette, a szerződés felbontásával szemben pedig nem érkezett ellenvetés, és nem támasztott követeléseket sem a német, sem a magyar partner - áll a közleményben.

A Baden-Württemberg tartományi Pforzheimben működő társaság hangsúlyozta: amint a tudomásukra jutott, hogy elmaradtak kifizetések, nyomatékosan, írásban is felléptek a helyzet tisztázásáért és a járandóságok kifizetéséért. A cég továbbra is így jár el, ugyanakkor más, különösen jogi lehetőségei nincsenek - közölte az MF.

A hvg.hu hétfőn számolt be arról, hogy a társaság pforzheimi központjánál tüntetést kezdtek magyar húsipari dolgozók. A hírportál szerint a hentesek egy magyar cég alkalmazásában álltak, amely az MF fővállalkozójával szerződött disznóhús-feldolgozásra. A magyar cég, a Symplex-Pro Kft. szerint a németek tartoznak nekik 196 ezer euróval. Andrási Zoltán, a cég képviselője a portálnak elmondta: büntetőfeljelentésüket a hatóságok elutasították, a polgári peres eljárás megindítása pedig rendkívül költséges és nagyon sokára várható eredmény. Szerinte a mintegy ötven krízishelyzetbe került család addig nem tart ki.

A közvetítő cég, a német tulajdonú, de magyarországi bejegyzésű Gante & Pairan Kft. szerint minőségi és mennyiségi kifogások is voltak a magyar hentesek munkájával szemben, amelyek miatt az MF felbontotta velük a szerződést - írta a hvg.hu.