Mintegy ezer kórházi beszállító nem kapta meg kifizetetlen számláinak ellenértékét az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) becslései szerint, azaz hozzávetőleg ennyien hitelezték a múlt év végén a magyar egészségügyet - mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az OSZ főtitkára. A kormány a 100 millió forint alatti lejárt követelésű cégek kifizetésére közel 19 milliárd forintot különített el, a 100 millió forint feletti tartozások összege pedig 49 milliárd forint.

Rásky László szerint 25-30 milliárd forint adóssággal kezdhetik meg az áprilisban induló új elszámolási évet az egészségügyi intézmények.

A kormány 98 céggel tárgyalt, a 100 millió forint alatti tartozások mindegyikének kifizetése megkezdődött, a 100 millió felettiek kifizetése viszont a legjobb esetben március első felében kezdődhet meg.

A nagyobb tartozás beszedésére váró cégek januárban azt az ajánlatot kapták a kormánytól: ha a hitelező lemond a tőkekövetelése 20 százalékáról, akkor a maradék 80-at megkapja, közvetlenül a költségvetésből. Rásky László a lapnak elmondta: nem volt olyan cég, amely lemondott volna a követelése ötödéről. Olyan vállalatról viszont tud, "amely engedett a kormányzati nyomásnak, igaz, a feltételezhető kár, a negatív diszkrimináció elkerülése érdekében, nem pedig a várható haszonért" - idézte a VG cikkét a hvg.hu.