Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forintárfolyam mélyrepülése csak az elmúlt négy évben közel 260 milliárd forintos veszteséget okozott a vényköteles termékeket forgalmazó cégeknek, ami számos terápia esetén már-már fenntarthatatlan piaci körülményeket teremtett.

A változatlan hatósági árak, a hatalmas árfolyamveszteség, a folyamatosan növekvő gyártási költségek és az egyre erősödő inflációs nyomás mellett ugyanis – amelyek önmagukban is veszélyeztetik az ágazatot – a gyógyszerforgalmazók eddig is több különböző jogcímen fizettek már különadót. Ennek összege csak tavaly 96 milliárd forintot tett ki, és 2010-től kezdve összességében már mintegy 900 milliárd (!) forintnyi extra bevételhez juttatta a költségvetést.

Sőt a frissen benyújtott 2023-as költségvetési törvényjavaslatban foglaltak szerint a gyógyszertámogatásra fordított állami kiadásokból jövőre is minden 5. forintot a gyógyszergyártók különadója fedez majd - írja a 16 vállalatot tömörító Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) közleményében.

40 százalékos adóemelést kapnak

A gyógyszereket érintő adókulcs 28 százalékra emelése a tízezer forintnál magasabb termelői árú készítmények hazai forgalmazását nehezíti meg. Azaz kifejezetten az olyan, magasabb hozzáadott értékű terápiákat érinti, mint például a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a pszichiátriai betegségek, vagy akár a ritka megbetegedések kezelésére szolgáló, pótolhatatlan modern készítmények.

Az új adó bevezetése önmagában egy 40 százalékos adóemelést jelent, miközben maradnak olyan készítmények, amelyek után egyáltalán nem kell fizetni adót, míg egyes innovatív terápiák esetében már elviselhetetlenül magas, 38 százalékos terhet jelent majd a különadó.

Összességében is elmondható azonban, hogy a 20 milliárd forintos „extraprofitadó” több mint 80 százalékát kizárólag az innovatív gyógyszercégeket terheli, így a majd ezermilliárdos teljes hazai gyógyszerpiac negyedét érintő készítmények után kell a most bevezetett extra adó többségét befizetni – miközben ezen készítmények biztosítják a magyar betegeknek a legnagyobb egészségnyereséget - írják az innovatív gyógyszergyártók.

Érthetetlen a döntés

Az eddig is magas gyógyszeripari különadók és az elmúlt évek jelentős árfolyamgyengülése rendkívül negatívan érintette a társadalombiztosítási támogatással rendelhető terápiákat forgalmazó gyógyszercégeket – mondta Holchacker Péter, az AIPM igazgatója. Véleménye szerint nem kellően megalapozott a kormány következtetése a vényköteles szektorban képződő extraprofitról, ezért a kívánt cél helyett az adóemelés a magyar betegek biztonságos gyógyszerellátását sodorja veszélybe. Ráadásul már az eddigi terhek és a jelenlegi makrogazdasági adottságok miatt a megszokott hozzáférési színvonal megőrzése is érdemi és támogató kormányzati beavatkozást igényelne.

Miközben a gyógyszercégek terhei egyre nőnek, az új modern készítményekhez való hozzáférés lelassult: minden korábbinál nagyobb számú, több mint 120 terápia vár befogadásra, amelyek közül 85 esetében minden szakmai előkészítés megtörtént, így csak a végső döntésre várnak.

A magyarok általánosan rossz egészségügyi állapota következtében különösen nagy jelentősége van a kiszámítható és biztonságos ellátásnak.

Bízunk abban, hogy a kormány mindennél előbbre valónak tekinti a magyar betegek érdekeit, biztonságos gyógyulását, stabil gyógyszeres ellátását – mondta Holchacker Péter, aki szerint az AIPM továbbra is nyitott az érdemi szakmai párbeszédre. Ezt elősegítendő, az egyesület egy, a gyógyszeriparral kötendő új kormányzati megállapodás megkötését javasolja: ezzel nem csak a terápiák tömeges elérhetetlenné válása akadályozható meg, hanem a kormány és az iparág számára egyaránt kiszámítható finanszírozási és piaci környezet biztosítható általa - áll a közleményben.