2021-ben mind Törökország, mind Magyarország esetében megdőlt a nemzetgazdasági történelmi exportrekord - mondta az MTI szerint Szijjártó Péter az aláírás után. Törökország 209 milliárd euró, Magyarország pedig 119 milliárd euró értékben tudott exportot realizálni. Magyarország ezzel a teljesítménnyel 34. a világban, miközben lakosságszámát tekintve a 95.

A magyar tárcavezető szerint a magyar-török kereskedelmi forgalom is rekordot döntött tavaly, ráadásul a 4 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom 15 százalékos növekedést jelentett a 2020-as évhez képest. A Törökországba irányuló magyar export tavaly 2,5 milliárd dollárt ért el, ez pedig 21 százalékos növekedés. (A magyar külkereskedelem háromnegyede az EU tagállamaiba irányul, és közel hasonló az import aránya is - a szerk.)

Szijjártó a magyar-török gazdasági együttműködés fejlesztését illetően hét lépésről is beszámolt.

  • Budapest és Ankara létrehozta az operatív munkacsoportot a kereskedelmi és a gazdasági együttműködés fokozására.
  • A magyar kormány 14 milliárd forintos támogatásban részesíti a Sisecam török nagyvállalat mintegy 100 milliárd forintos kaposvári beruházását.
  • A magyar Eximbank 105 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar-török vállalatközi együttműködés finanszírozásának biztosítására.
  • A magyar kormány támogatásával zajlik az orvosi berendezéseket gyártó Medicor magyar vállalat beruházása Törökországban.
  • A magyar kormány segíti a magyar vállalatok török piacra lépését az erőművek építése, a vízgazdálkodás és a nyomdaipar terén is.

A teherforgalom folyamatosságának biztosítása érdekében 50 török vámtiszt dolgozik a magyar-román, illetve a magyar-szerb határ török kamionosok által leginkább használt átkelőpontjain. Szijjártó elmondta azt is az MTI szerint, hogy a török-bolgár-szerb-magyar közlekedési miniszterek vasúti munkacsoportot hoznak létre, miután az ukrajnai helyzet miatt a kelet-nyugati szállítások részben ellehetetlenültek, részben rendkívüli kihívásokkal néznek szembe.

Szijjártó szerint Törökországnak egyre növekszik a világpolitikai és világgazdasági jelentősége, ezért Magyarország növeli az Ankarában szolgálatot teljesítő diplomatái számát.