Magyarországon gyakorlatilag még sosem fordult elő az, hogy az ország kukoricatermése nem fedezi a belső felhasználás igényeit, ám idén ez is megtörténhet – mondta több, az ágazatra rálátó forrás a Portfolio.hu-nak is.

A nevüket nem vállaló piaci szereplők szerint ugyanis az idei országos termés csak a hazai igények 60-90 százalékát tudja ellátni. Erre még sosem volt példa, minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság, és jelentős, több millió tonnás exportárualap is keletkezett.

A betakarítás előtti legoptimistább jóslatok is csak 3,6 millió tonnás termésre számítanak idén, míg a borúlátóbbak mindössze 2,8 millió tonnára. Ez, figyelembe véve a megszokott, 6-9 millió tonna körül alakuló éves termést, kirívóan rossz adatnak számít.

A hazai felhasználás normál években 4-5 millió tonna között mozog, amelyben a kukorica étkezési, takarmányjellegű, valamint ipari és vetőmag-hasznosítása is benne van. A mostani becslések alapján tehát a hazai termelés mellett importra szorulnak a felhasználók, mivel akár a 2 millió tonnát is meghaladhatja az idei kukoricahiány.