Pedig a termelő cég képviselője maga állította, hogy az utóbbi harminc évben nem találtak Magyarországon ehhez fogható lelőhelyet. A G7.hu nyilvános iratok és a műszaki dokumentáció alapján rakta össze a beruházás részleteit.

A Magyar Horizont Energia Kft. (angol rövidítéséből HHE Kft.) és a TDE Services Kft. amerikai-magyar együttműködésben találta meg a 2016-ban megszerzett, Baranya megye délnyugati részén található lakócsai koncessziós területen az óriási olajmezőt, miután már 1999 óta kutatott a térségben. Hamarosan a napi 11 ezer hordó kőolajat is elérheti a termelés, ami csaknem annyi, mint az utóbbi évek teljes magyar termelésének átlaga. Feltételezhetően most van először olyan, hogy egy vállalat több kőolajat hoz a felszínre Magyarországon, mint a Mol Nyrt. (vagy jogelődjei).

A napi 10-11 ezer hordós mennyiséget megerősíti, hogy a beruházás részeként Szigetváron egy tíz állásos olajlefejtőt építenek, hogy vonaton szállíthassák tovább a kőolajat. Márpedig egy teljesen megrakott vonat éppen tízezer hordónyi kőolajat tud szállítani. De nem kizárt az sem, hogy végül ennél is több lesz a termelés. A főgyűjtő kapacitása a beruházás második lépcsőjében már napi 2250 tonna lenne, azaz 15 ezer hordó kőolajra (és még 360 ezer köbméter földgázra) bővül. A kutak pedig egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap, amiből kiszámolható, hogy harminc kút esetén akár napi 14,2 ezer hordó is lehet termelés. Ez már önmagában annyi, mint az utóbbi években átlagosan a teljes magyar kőolajtermelés volt - számolta ki a portál.A helyi falvak némelyike egyenként százmillió forintos iparűzési adóbevételhez juthat a beruházásnak köszönhetően, de túl nagy gazdasági lökésre aligha számíthatnak, és egyelőre főleg a megnövekedett teherforgalmat érzékelik belőle.