Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Posta csomagforgalma évek óta jelentősen nagyobb az utolsó két hónapban, mint általában az év többi részében – írja a Világgazdaság. Az utolsó negyedév adja az éves forgalom mintegy harmadát.

Tavaly december 15-én volt a legtöbb egy napra eső csomag, az idén viszont még a karácsony előtti utolsó hétkezdés is erős lehet a mostani előrejelzések szerint, mivel 24-e péntekre esik.

Míg tavaly a járvány és a bevezetett korlátozó intézkedések miatt éves szinten mintegy 20 százalékkal emelkedett a feldolgozott és kézbesített csomagok száma, addig az idén hasonló mértékű kiugró emelkedés nem várható. 

Az idei szezonra rányomja a bélyegét a világgazdaság újraindulása okozta erőforrás- és kapacitáshiány, ami nem kerüli el a logisztikát sem. A szabadságok korábbi kiadása után most mindenki, aki hadra fogható, feldolgoz vagy kézbesít. A saját állományon túl ilyenkor kölcsönzött munkaerőt és alvállalkozókat is alkalmazunk

- mondta a lapnak Varga János, a Magyar Posta logisztikai igazgatója. 

Azt látják, hogy a munkaerőpiac megint a járvány előtti trendeket mutatja: a logisztikai iparágban deficit van. Vidéken viszonylag gyorsan fel tudták tölteni a létszámot, a fővárosban viszont folyamatosan keresniük kell a munkaerőt.

A portál azt írja: decemberben évek óta belső segítséget kap a postai logisztika: adminisztratív munkakörben dolgozók és vezetők állnak be a legerősebb napokon segíteni a kézbesítésben, ezért ha valaki azt tapasztalja, hogy nem a klasszikus zöld autó érkezik, és nem visel postásegyenruhát a kézbesítő, akkor önkéntessel találkozott.