A négy kategória győzteseit a biztonságosabb internet napján (Safer Internet Day - SID) hirdették ki Brüsszelben - olvasható az Európai Bizottság közleményében. A felnőtt nem szakmabeliek kategóriájának első helyén végző Paxel 123 games nevű izlandi weboldal szórakoztató formában kínál tanulási lehetőséget az iskola előtt álló gyerekek és általános iskolások számára.
A kategória második helyét megszerző ludbriko.hu interaktív építészeti weboldal kreatív feladatok és játékok segítségével különböző épületekkel és azok történetével ismerteti meg az érdeklődőket.

A felnőtt szakmabeliek mezőnyében a Csehországot képviselő Web a Webik - Junior Radio weboldal lett a győztes, amely hanganyagként rögzített tündérmeséket, online játékokat és egyéb interaktív szórakozási lehetőségeket kínál a fiatalok számára.

A fiatalok egyéni kategóriájában egy 15 esztendős holland kislány divatról, iskoláról, sütés-főzésről és sportról szóló Lifesplash nevű blogja vitte a prímet, míg az iskolai osztályok/fiatalok csoportjai által szerkesztett weboldalak között egy lengyel nyelvvel foglalkozó videóblog került ki győztesen.

Az elismeréseket az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke, Neelie Kroes adja át a weboldalak készítőinek. A díjazottak között belga, portugál, román, orosz és brit weboldalak is sorakoznak. A közlemény kitér arra is, hogy az alelnök - az Európai Internetbiztonsági Hálózattal (Insafe) együttműködve - olyan kezdeményezést indít útjára, amelynek célja, hogy a fiataloktól érkező ötletek révén tegyék jobbá az internetet.

"Látom, hogy a gyerekek és a fiatalok milyen elképesztő dolgokat képesek csinálni digitális eszközökkel. Muszáj erre bátorítanunk őket, segíteni nekik, hogy biztonságban legyenek, és megadni nekik a lehetőséget arra, hogy maguk tegyék jobbá az internetet, és szembeszállhassanak az internetes zaklatással" - húzta alá Kroes.

A Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díjért meghirdetett versenyre négy kategóriában, 26 országból összesen 1097 nevezés érkezett. Magyarországról 19 weboldalt neveztek, közülük két szájt jutott be a versenybe a zsűri döntése értelmében. A megmérettetés célja arra ösztönözni az érdeklődőket, hogy készítsenek a gyerekek számára olyan netes tartalmakat, amelyek a tanulásnak, a játéknak, a felfedezésnek és az alkotásnak adnak teret.

Több mint száz ország - köztük most először az Egyesült Államok is - kedden ünnepli a biztonságosabb internet napját.