Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyar találmányt vesz át a Madame Tussauds. A viaszfigurákat bemutató múzeumlánc ugyanis belép a hazai innovációnak tartott szabadulószoba bizniszbe. Az újdonság május végén nyílik San Franciscóban és mi más lenne, mint egy kalandos szökés a világ egyik legszigorúbbnak tartott börtönéből, az Alcatrazból.

A szabadulószoba egy, 1962-ben megvalósult valóságos szökést imitál - ebben a nagy visszhangot kiváltó menekülésben két súlyos bűnöző Clarence Anglin és Frank Morris lépett meg san franciscói öbölben levő börtönszigetről. A Tussauds szabadulószobáját egy négyfős csoport 125 dollárért veheti igénybe, amely egy főre számítva körülbelül 8 ezer forintos kiadást jelent. A hivatalos közlemény szerint a látványosságot egy Rogue productions nevű kreatív cég hozza létre. Ez a vállalkozás a honlapja alapján nem kötődik egyetlen magyar céghez sem, és eddig csak Londonban nyitott egy hasonló "intézetet"

A szabadulószobákat a nemzetközi szaksajtó magyar találmányként tartja nyilván. Budapesten jelenleg több mint száz ilyen szobát lehet igénybe venni, de a vidéki városokban is felbukkant már egy-egy ilyen vállalkozás. A budapesti szabadulószoba választék  hihetetlenül színes. Található itt gyereknek való - vagyis korhatáros - kaland, mint például a Harry Potter szabadulás, vagy a Műkincsrabló, de a produkciók többsége a fiatalokat  célozza meg. A kínálat itt is elképzelhetetlenül gazdag. A japán harcművészettel kacérkodó Sógun árnyékától, a pártállami időket idéző a Párttikár szobájáig ível. A négy-hat fős csoportoknak az egyórás kalandért minimum 7000 forintot kell leszurkolniuk. A felső határ az internetes honlapok szerint 30 ezer forint.

Magyar cégek már évekkel ezelőtt kiléptek a nemzetközi porondra is. Néhány európai nagyvárosban, sőt San Franciscóban és Las Vegasban is működik már egy-egy magyar tulajdonban levő  szabaduló szoba - annak ellenére, hogy ott nem belvárosi pincékben, hanem szalonokban és szállodákban nyitnak egységeket. Egy amerikai szabadulószoba beruházási költsége így jóval meghaladja egy pesti kiadásait. Értesüléseink szerint egy amerikai szabadulószoba megépítése forintban számolva 100 millió feletti összegbe kerül - igaz a belépőjegy sem  vethető össze a hazai tarifákkal.