Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatvanoldalas, titkos szerződésben rögzítették a Horiba és a magyar Diagon között létrejött megállapodás részleteit. Ennek értelmében a továbbiakban a diagnosztikai termékeket gyártó magyar cég szállítja a japán Horibának a véralvadást mérő berendezéseket és az azokhoz szükséges reagenseket.

A vevő ezt követően saját hálózatán belül, Yumizen márkanév alatt forgalmazza a gépcsaládot, amely a kisméretű, óránként 10 mérésre alkalmas géptől a 300 mérést teljesítő berendezésig ível. (A legkisebb a CoagS, a legnagyobb a CoagXL néven futó berendezés.) A gyártás és a reagensek előállítása azonban jövőben is Magyarországon marad, innen szállítják mindkettőt a japánoknak - mondta el kérdésünkre Kern József, a Diagon tulajdonosa.

A megállapodás értelmében párhuzamosan a magyar cég továbbra is forgalmazza a Diagon néven futó berendezéseket a japán hálózattól függetlenül. A kutatás-fejlesztés továbbra is Magyarországon működik.

A Diagon-Horiba szerződést három éves előkészítés után sikerült nyélbe ütni - húzta alá Kern József -, de a japánokkal már több évtizede üzleti kapcsolatban állnak. A véralvadást vizsgáló berendezéscsaládból származó árbevétel évente 30-50 százalékkal nő, tavaly már elérte a 10 millió eurót.

A négymilliárd forintos saját tőkével rendelkező Diagon árbevétele 2016-ban megközelítette a 7 milliárd forintot - ebből 2 milliárdot tett ki az export. A cégnek Indonéziában, Brazíliában és Ausztriában működik reagens gyártó üzeme, Kínában és Indiában pedig csomagoló-kiszerelő gyárral is rendelkeznek. A termékeiket a világ 150 országában működő disztributor hálózattal terítik.