Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A CEMI Kft.-vel közös munka eredményeként 17,9 milliárd forint megtakarítást realizáltak a fővárosi tulajdonú cégeknél - jelentette be Vadas László, a CEMI ügyvezetője.

Korábbi sajtóhírek szerint a CEMI BKV-s szerződéseivel kapcsolatban a BRFK nyomozást folytat, illetve Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója azt állította, hogy Hagyó Miklóstól a főpolgármester-helyettes városházi irodájában kapott megrendelést a cég megbízására. Vadas szerint egyelőre nem kaptak hivatalos választ a BRFK-tól arról, hogy valóban folyik-e társaság ellen vizsgálat, azt pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy Hagyó utasításba adta volna megbízásukat.

A CEMI a főváros cégportfóliójának árbevétel szempontjából 50 százalékot adó három vállalattal állt kapcsolatban, először 2007-től a BKV Zrt.-vel, majd a Főtáv Zrt.-vel és a Fővárosi Közterületfentartó (FKF) Zrt.-vel. A három vállalatnál összesen 26,8 milliárd forintos megtakarítási potenciált azonosított, ebből a menedzsmentekkel közösen közel 18 milliárd valósult meg, ami 360 busz árát jelenti - fogalmazott Vadas.

Két év alatt például 1700 fővel csökkentették a három cég dolgozói létszámát. Az átalakítások 50 hónap projektmunkát, 23 500 szakértői munkaórát jelentettek, 520 résztvevő projektaggal valósultak meg. A CEMI 570 hatékonysági javaslatot tett, amiből 133 valósult meg a fővárosi vállalatoknál - sorolta az ügyvezető.

Egy konkrét esetben például Vadas szerint 30 millió forintos energiamegtakarítást jelentett az, hogy a HÉV-pályákról eltávolították az indokolatlan lassítást okozó jelzéseket. Egy szakértői munkaóra így 763 ezer forintos megtakarítást jelentett a három vállalatnál, összességében 878 millió forintos megbízási díjért - tette hozzá.

Vadas úgy véli, még legalább 12 milliárd forintos megtakarítási potenciál van a fővárosi vállalatok működésében, illetve érdemes lenne a budapesti vállalatüzemeltetési logikát is átgondolni, elsősorban az együttműködés fejlesztésével.